Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

Дата: 21.10.2023 08:30
Кількість переглядів: 46

 

Набір Продуктів

Чи знали ви, що 29% населення світу (приблизно в 130 країнах) мешкає в районах дефіциту йоду?

В Україні всі області на сьогодні є дефіцитними, особливо збіднені йодом гірські місцевості, де часто випадають дощі а вода, стікаючи в ріки, вимиває йод із ґрунту. Тому рівень йоду в продуктах харчування з такої місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений. За висновками ЮНІСЕФ, щороку 300 тисяч українців народжуються незахищеними від незворотних вад, спричинених нестачею йоду.

То чим же йод такий важливий для організму?

Найголовніша роль йоду – утворення гормонів щитоподібної залози. Також йод бере участь в регуляції енергетичного обміну, швидкості біохімічних реакцій; обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну; метаболізму ряду вітамінів; процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

Причини нестачі йоду в організмі:

у продуктах харчування більшості людей недостатня кількість цього мікроелементу. Наприклад, низьке споживання морепродуктів;

відсутність йодної профілактики в країні;

наявність у раціоні харчування чинників, що перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту); прийом лікарських засобів, які ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду (карбонату літію); порушення обміну йоду; вплив радіаційного фону; забруднення довкілля.

Гормональні порушення, що виникають через дефіцит йоду, часто не мають зовні вираженого характеру, тому йододефіцит отримав назву «прихований голод».

Тяжкий дефіцит йоду призводить до порушення синтезу гормонів щитоподібної залози та до її збільшення (зоб). Популяційні ефекти тяжкого дефіциту йоду, що називають розладами йод-дефіциту (IDD), включають ендемічний зоб, гіпотиреоз, кретинізм, зниження коефіцієнта фертильності, підвищену смертність немовлят і розумову відсталість.

Нормальне вживання йоду в раціоні складає близько 100-150 мкг/день. Рекомендована дієтична норма ВОЗ  виглядає наступним чином:

  • дорослі та підлітки – 150 мкг/день;
  • вагітні жінки та лактуючі – 250 мкг/день;
  • діти віком 6-12 років –120 мкг/день;
  • немовлята та діти до 6 років – 90 мкг/день.

У районах, де йод не додається у воду чи харчові продукти, основними джерелами йоду є морська риба, водорості, зернові. Верхня межа безпечного щоденного вживання йоду складає 1100мкг/день для дорослих.

В Україні за останні роки значно загострилася проблема йододефіциту. Це пов’язано як із ліквідацією попередньої системи профілактики йододефіцитних захворювань, так і з помітним зменшенням у харчуванні населення частки продуктів, відносно багатих йодом.  

Народження розумово неповноцінних дітей – найфатальніший наслідок дефіциту йоду.

Дослідження останніх років, що здійснюються Інститутом ендокринології та обміну речовин  В.П.Комісаренка АМН України спільно зі спеціалістами з різних регіонів країни, встановили значний ріст поширеності ендемічного зобу і значне зменшення споживання йоду населенням. Також від дефіциту йоду страждають люди, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Нестача йоду зумовила підвищене нагромадження радіоактивного йоду в щитоподібній залозі у значного числа мешканців (особливо у дітей) і вважається чинником підвищеного ризику розвитку онкологічних захворювань.

Як боротися з йододефіцитом?

Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. На першому місці – йодована сіль, якої достатньо 5-6 грамів на добу. Але цей мікроелемент легко випаровується, тому важливо, щоб йодована сіль була  запакована в непрозорий пакет або фольгу, а зберігати її треба в щільно закритій посудині. Та найголовніше -  солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод випаровується.

Серед продуктів харчування на йод багаті морські продукти, риба, морська капуста, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа), яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи.

При явній нестачі йоду в раціоні людини лікар може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, що містять йод. Але, важливо – не можна починати їх прийом самостійно – тип препарату і його дозування підбирається тільки лікарем! Пам’ятайте, що самолікування шкідливе для вашого здоров’я!

Бережіть себе і будьте здорові!

Алла Звіздун, сімейний лікар, КП «КНП ЛМЦ ПМСД»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь