A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Якісне протруєне насіння —запорука отримання високих сталих урожаїв

Дата: 10.09.2020 10:07
Кількість переглядів: 862

Якісне протруєне насіння —запорука отримання     високих сталих урожаїв

Останніми роками в Україні захист насіння і сходів від ураження хворобами і шкідниками в технології обробки культур набуває особливого значення. Адже втрати врожаю культур від комплексу хвороб, які передаються через насіння і ґрунт, становлять понад 12%. Обробка протруйниками насіння здатна скоротити втрату врожаю від 50 до 65%. Тому фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендують агроформуваням всіх форм власності заздалегідь потурбуватись про проведення протруювальних робіт з насіннєвим матеріалом. Протруювати насіння можна завчасно (за 2-3 тижні) або безпосередньо перед сівбою. Для підвищення якості насіннєвого матеріалу застосовують протруювання хімічними препаратами. Порівняно з витратами на захист вегетуючих рослин, протруєння насіння є економічно вигідним, екологічно чистішим способом використання пестицидів. Від хвороб сходів вони захищають рослини впродовж 20–40 днів після сівби, після чого їх ефективність зменшується та поступово сходить нанівець.

За допомогою протруювання знешкоджуються збудники хвороб, насіння захищає­ться від пліснявіння, знижується ураження кореневими гнилями, стимулюється ріст рослин завдяки позитивному впливу на деякі фізіологічні процеси в насінні, що проростає, і рослинах, поліпшується перезимівля.

При виборі препарату для протруювання насіння необхідно враховувати прогноз ураження хворобами та шкідниками, сортові особливості, погодні умови .Фунгіцидні протруйники захищають від хвороб, які викликають гриби і бактерії (кореневі гнилі, сажка, снігова пліснява). Інсектицидні — від шкідників, які пошкоджують насіння, сходи, знищують коріння культур (цикадки, злакові мухи, хлібна жужелиця, совка).Інсектофунгіцидні об’єднують у собі властивості інсектицидних і фунгіцидних протруйників.

Найбільш поширеним є протруювання насіння за типом інкрустування, при якому захисні речовини на насінні фіксуються плівкоутворювачами.

При висіві цукрових буряків застосовують дражування насіння. Для цього попередньо від­шліфоване насіння покривають дражувальною сумішшю, в яку попередньо додають захисні органо-мінеральні поживні речовини, мікродобрива, бактеріальні добрива, протруювачі, активізуючі речовини. Дражоване насіння набуває зручної для висівання кулястої форми.

Для забезпечення більш ранньої сівби кукурудзи застосовують гідрофобізацію насіння (передпосівна обробка розчинами полімерних речовин, що ­сприяє утворенню на насінні тонкої, щільно прилягаючої плівки). Цей спосіб протруювання фунгіцидної або комплексної інсекто-фунгіцидної і бактерицидної дії. У такому разі протруйник добре утримується на поверхні насіння, забезпечується максимальна активність препарату, стійкість насіння до знижених температур ґрунту, збільшує­ться схожість і врожайність культур.

Насіння зернобобових культур перед сівбою інокулюють, тобто обробляють препаратами, які містять бульбочкові азотфіксувальні бактерії (нітрагін, ризоторфін).

 Ефективність застосування протруйника насіння перед посівом визначає­ться погодними умовами, які складаються на час сівби, та загальним фітосанітарним станом поля і якістю насіннєвого матеріалу.

Протруювання насіння проводиться за допомогою спеціальних машин на відкритому майданчику, на відстані не ближче 200 м від житлових приміщень, джерел водопостачання, скотних дворів, місць зберігання продуктів харчування, фуражу, місць прийому їжі і води. У дощову погоду здійснюється під навісом. До місця робіт не повинні допускатися сторонні особи.

Слід протруювати лише ту кількість зерна, яке необхідне для сівби. При необхідності короткочасного зберігання протруєне насіння повинне знаходитися у мішках зі щільної тканини в окремих складах для посівного матеріалу.

На жаль, останнім часом багато фермерів купує дешевші препарати, які не дають бажаного результату або виявляються фальсифікованими. При укладанні угод з представниками фірм на закупівлю протруйників та інших засобів захисту рослин потрібно обов’язково вимагати ліцензії та сертифікати якості на препарати (номер партії, вказаний у сертифікаті відповідності, повинен співпадати з номером партії на упаковці), порівнювати ціни на препарати з цінами інших уже відомих фірм.

   Найкращими є протруйники, які містять в собі два або більше компонентів, тобто діючих речовин, тим самим захищають рослину від максимально широкого спектру хвороб.
   Також потрібно максимально чітко дотриматись рекомендацій виробника щодо застосування протруйника. Необхідно готувати робочий розчин препарату повністю за дотриманням «рецепту» від фірми-виробника, (температура води, кількість препарату на тону і т.д.).
Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотримання вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами, особи які проводять відповідні роботи при собі повинні мати медичні довідки  та відповідні допуски та посвідчення.

Звертаємо увагу: при роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил техніки безпеки.

 

   Державний фітосанітарний інспектор                                                                                         

   Управління фітосанітарної безпеки                                                             С. Надтока

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь