A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Великосорочинська громада вшанувала 110-ту річницю відкриття пам’ятника М.В.Гоголю у с. Великі Сорочинці

Дата: 27.08.2021 11:00
Кількість переглядів: 1141

27 серпня 2021 року у Великосорочинській громаді відбулося вшанування 110-ї річниці відкриття пам’ятника М.В.Гоголю та покладання квітів до підніжжя постаменту.

У заході взяли участь сільський голова Олександр ТИЩИЦЬКИЙ, секретар сільської ради Світлана ОСАУЛЕНКО, перший заступник сільського голови Тетяна МІЛЬКО, начальник відділу ОКМС Людмила ЛАБУДЯК, директор Великосорочинського краєзнавчого музею Оксана РУЧКА та його працівники, директор Великосорочинського літературно-меморіального музею М.В. Гоголя Валентина МІЩЕНКО та його працівники, працівники виконавчого комітету сільської ради та відділу ОКМС.

До всіх присутніх звернувся Великосорочинський сільський голова Олександр ТИЩИЦЬКИЙ : «Ми зібралися, щоб вшанувати 110-ту річницю відкриття пам’ятника М.В.Гоголю у Великих Сорочинцях. Він є окрасою села, об’єктом туристичного показу, пам’яткою меморіального мистецтва національного значення і з кожним наступним роком ці складові лише збільшуються. З гордістю скажу – нашій громаді є чим пишатися!»

Історію створення та встановлення пам’ятника Миколи Гоголя в с.Великі Сорочинці розповіла старший науковий співробітник Великосорочинського літературно-меморіального музею М.В. Гоголя Алла ПУСТОВІТ: «Пам’ятник М.В.Гоголю, що знаходиться на центральній площі с.В.Сорочинці, створений за проєктом скульптора І.Гінзбурга та відлитий на одному з Петербурзьких заводів, було відкрито 28 серпня 1911 року. Він являє собою бронзову фігуру письменника висотою 1,5 м. Встановлений на гранітному постаменті.

Питання про його відкриття було порушене ще в кінці 19 століття. 4 грудня 1902 року був створений комітет, що займався збором коштів та організованою роботою. Кошти вносили в основному бідняки.

На конкурс, що оголосила Академія мистецтв Росії, було представлено 18 проєктів пам’ятника, але всі вони комісію не задовольнили. І лише 19 травня 1910 року переможним визнали проєкт відомого скульптора Іллі Гінзбурга.

З травня 1910 року по липень 1911 року в Петербурзі проводилися роботи по відливанню пам’ятника під безпосереднім керівництвом І.Гінзбурга.

Більше місяця йшли приготування до відкриття пам’ятника. Напередодні пройшов дощ, але 28 серпня 1911 року видався сонячним. Серед гостей, присутніх на відкритті, були видатний письменник В.Короленко, київський журналіст В.Чаговець, племінник Гоголя М.Биков та багато шанувальників творчості М.В.Гоголя.

До підніжжя пам’ятника були покладені срібні вінки, вишивані рушники, портрети письменника, книги, музичні інструменти. Після урочистостей всі ці реліквії зберігалися у створеній пам’ятній кімнаті Гоголя при зразковій школі ім. Гоголя в Сорочинцях».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь