A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Важлива інформація!

Дата: 14.10.2021 08:00
Кількість переглядів: 413

? МІФ: Харчова сода захищає організм від вірусів, раку, проблем із серцем

? ФАКТ: Народні методи із використанням харчової соди не здатні вилікувати та можуть бути небезпечними

Неодноразово в соціальних мережах та на різних сайтах можна зустріти поради, як захистити себе від хвороб або ж навіть вилікуватись раз і назавжди. Серед них “особливе” місце займає харчова сода, яка нібито є ледве не панацеєю від усіх хвороб. Такі “лайфхаки” набувають особливої популярності в періоди зростання захворюваності на грип та застуди, а нині - через стрімке поширення COVID-19. Крім власне респіраторних хвороб, сода міфічно “лікує” онкологію, гіпертонію, зміцнює імунітет тощо.

Народні методи можуть виглядати дієвими та навіть бути переконливими, але вони не витримують наукової критики. Чому так? Давайте розберемося.

?? Чи допоможе сода при лікуванні від застуди?

Серед “народних порад” можна зустріти рецепт “знищення вірусів”, наприклад, шляхом вдихання випарів соди. Це нібито вбиває вірус у носі. Тим не менш, такий метод не може вилікувати від ГРВІ або грипу. Віруси, потрапляючи на слизові оболонки дихальних шляхів, довго там не залишаються на поверхні, Тому таке “лікування” є неефективним та до того ж небезпечним, оскільки гаряча пара може спричинити опік дихальних шляхів, не завдаючи вірусу шкоди.

А ось вилікувати сода не здатна.

?? Чи врятує сода від коронавірусу?

Аналогічно до ситуації з ГРВІ та грипом: сода не допоможе подолати COVID-19. В інфопросторі свого часу ширилась порада щодо пиття гарячої води з содою та лимоном. Ніби така суміш може знищити вірус зсередини.

Таке самолікування може бути загрозливим для життя і здоров’я. Передовсім для визначення тактики лікування COVID-19 необхідна консультація медичного фахівця. Якщо не буде фахової допомоги, захворювання може перебігати у тяжкій формі та зумовити ускладнення. А пиття соди стати причиною шлунково-кишкових розладів та інших фізіологічних порушень.

?? Чи вилікує сода онкологічні захворювання?

Ні, вона не може допомогти подолати злоякісні новоутворення. Прихильники лікування содою говорять, що рак викликають колонії гриба Candida albicans, а лужне середовище від ін’єкцій соди можуть знищити ракові клітини. Якщо говорити просто, то рак - це хвороба клітинної мутації, коли клітини починають безконтрольно ділитися і зростати. Пухлинний ріст зумовлюють різноманітні чинники: канцерогени, генетична схильність, радіоактивне випромінювання, стани імунодефіциту, гормональні порушення. Харчова сода не може ні зупинити цей процес, ні вплинути на його перебіг. Таке “лікування” лише забирає дорогоцінний час, коли онкологію ще можна здолати. На сьогодні існує низка ефективних та інноваційних способів боротьби з раком, а саме хірургічне втручання, променева терапія, хіміотерапія. Тактика лікування захворювання визначається в кожному окремому випадку, з урахуванням особливостей перебігу захворювання та лише лікуючим лікарем

?? Чи захищає сода від гіпертонічної хвороби?

Ні при яких хворобах серцево-судинної системи сода допомогти не може. Неаргументовано, яким саме чином вона може вплинути на поліпшення роботи серця та судин. Навпаки, через неконтрольоване вживання соди може погіршуватись загальне самопочуття та підвищуватись артеріальний тиск. Сода, може бути компонентом та/або добавкою в процесі приготування випічки та інших продуктів харчування, однак жодним чином не може бути основним продуктом харчування чи тим паче лікування. Рекомендуємо соду використовувати в побутово-технічних цілях.

Довіряйте лише доказовій медицині та критично оцінюйте антинаукові поради лікування хвороб.

#міф_факт


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь