A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Світлої пам’яті українського фізика – Володимира Михайловича Ажажі

Дата: 19.11.2021 08:30
Кількість переглядів: 297

Світлої пам’яті українського фізика – Володимира Михайловича Ажажі

Володимир Михайлович Ажажа – відомий вчений в галузі фізики твердого тіла, фізичного матеріалознавства та вакуумної металургії, доктор наук, професор, член-кореспондент НАН України, заслужений винахідник СРСР, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України. Один із засновників нового напрямку науки і техніки – надвисоковакуумної металургії надчистих металів і сплавів з особливими фізичними властивостями. Член бюро відділення ядерної фізики і енергетики НАН України, член декількох наукових координаційних рад України. Автор 431 наукової роботи, з яких 4 монографії і 33 винаходи. Нагороджений орденом «Знак Пошани» (1971), медалями «За доблесну працю», «За довголітню добросовісну працю», Почесною грамотою КМ України (2002), Почесною грамотою Президії НАН України (2003).

В. М. Ажажа народився в селі Великі Сорочинці 19 листопада 1931 року. Щасливе дитинство і шкільні роки було перервано війною.  Закінчивши семирічну школу , вступає до Великосорочинського педагогічного училища, яке закінчує з відзнакою в 1951 році. З 1951 року по 1956 рік вивчає фізико-математичну і ядерну науки в Харківському університеті. Наукова діяльність Володимира Михайловича розпочалася в січні 1957року в ХФТІ АН СССР. Пройшов складний шлях від молодшого наукового співробітника до директора Інституту фізики  твердого тіла, матеріалознавства і технологій ННЦ ХФТІ. Його наукові праці відомі як в нашій країні так і за кордоном.

Предметом постійної уваги Володимира Михайловича був не тільки розвиток новітніх технологій, напрямків і методів дослідження, але й виховання гідних послідовників науки. Серед його учнів 5 докторів і більше 15 кандидатів наук.  Разом з дружиною – Жанною Сергіївною – фізиком-теоретиком, науковим співробітником інституту працювали над спільною справою. І до цього часу справу батька продовжує син Роман.

Останні роки життя Володимир Михайлович займався науково-технічною розробкою нових реакторних матеріалів, безпечною роботою діючих реакторів та реакторів нового покоління.

Жителі Сорочинець пам’ятають і  шанують свого відомого земляка. На честь академіка В.М. Ажажі названо одну  з вулиць села. 

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь