A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Важлива інформація!

Дата: 07.12.2021 08:00
Кількість переглядів: 261

Від ризику захворіти на COVID-19 не застрахована жодна людина. Водночас люди, які живуть із вірусом імунодефіциту людини (ЛЖВ), та ті, хто не приймають антиретровірусну терапію, загалом є вразливими до будь-яких інфекцій, а відповідно й до тих ускладнень, які слідують за хворобою.

Наразі немає досліджень, які б стверджували, що ЛЖВ більш схильні до інфікування вірусом SARS-CoV-2, що спричиняє захворювання COVID-19. Окремі дослідження вказують, що ризик важкого перебігу COVID-19 знижується за прийому антиретровірусної терапії людиною, яка живе з ВІЛ (https://cutt.ly/9Ye2uE7).

За інформацією Центрів контролю та профілактики хвороб США (CDC), люди з ВІЛ можуть мати більшу ймовірність важкого перебігу коронавірусної хвороби (https://cutt.ly/LYe20vF). Крім того, метааналіз результатів кількох досліджень вказує, що люди з ВІЛ-інфекцією мають на 78% вищий ризик померти внаслідок ускладнень викликаних COVID-19 (https://cutt.ly/gYe244l). Саме тому вакцинація від COVID-19 для них є життєво необхідною.

Люди з ВІЛ, як і всі інші, повинні суворо дотримуватися протиепідемічних заходів:

?? правильно використовувати захисні маски

?? тримати соціальну дистанцію

?? регулярно мити руки з милом та використовувати антисептик

?? уникати великих скупчень людей

Серед специфічних порад у контексті захисту від коронавірусної хвороби конкретно для людей із ВІЛ, важливо згадати такі:

?? консультуватися з лікарем та регулярно приймати антиретровірусні препарати,

?? створити запасом препаратів для АРТ на наступні 30–90 днів (дозволить уникнути черг під час походів за ліками)

?? вакцинуватись від грипу та пневмококової інфекції, оскільки ці хвороби часто зустрічаються у людей, які живуть із ВІЛ, та небезпечні тяжким перебігом

?? зробити щеплення проти COVID-19

?? якщо захворіли на COVID-19, не скасовувати самостійно прийом жодних ліків, які вживали раніше (йдеться про антиретровірусну терапію, зокрема)

Важливо, що для людей із ВІЛ, вакцинація проти COVID-19 є безпечною. Це підтверджено клінічними дослідженнями вакцин проти COVID-19, до яких були включені люди, які живуть із ВІЛ.

Щеплення проти COVID-19 може зробити будь-яка людина, яке живе із ВІЛ. Йдеться також про дітей від 12 років, яким для цього потрібен дозвіл батьків чи опікунів.

Щеплення від інших вакцинокерованих інфекцій пацієнтам з ВІЛ не рекомендовано проводити протягом двох тижнів з моменту вакцинації від COVID-19, відповідно до рекомендацій CDC.

На жаль, люди із ВІЛ, як ніхто інший, знають про стигму та вплив дезінформації на ставлення до них. Саме тому споживання лише перевіреної та доказової інформації про ВІЛ та COVID-19 дозволяє уникнути поширення чуток та фейків про хвороби, звести до мінімуму стигму, яка все ще існує в українському суспільстві.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь