A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Данило Апостол – Гетьман лівобережної України ( до 367 річниці з дня народження).

Дата: 03.12.2021 11:00
Кількість переглядів: 1191

Фото без опису

Фото без опису

 

Данило Павлович Апостол народився в містечку Сорочинці (нині Великі Сорочинці) на Полтавщині. Походив зі знаної козацько-старшинської родини: Апостоли врядували у Миргородському полку мало не 80 років.

Данило Апостол був відданим ідеї української незалежності. Виступив проти обмеження прав України. Ініціював розробку відомих Коломацьких чолобитних 1723 р. (два звернення козацької старшини до Петра І, складені у військовому таборі біля річки Коломак. У них козацькі очільники домагалися відновлення державних прав України, ліквідації Малоросійської колегії й права самостійно обрати нового гетьмана).      

Фото без опису

12 жовтня 1727 р. Генеральна рада у м. Глухові  обрала Данила Апостола гетьманом.   Данило Апостол взявся до серйозних  управлінських та економічних реформ. За роки його гетьманування було суттєво збільшено автономію України, засновано казначейство, сформовано перший річний бюджет, підтверджено Магдебургське право, створено систему оподаткування.  Було проведене Генеральне слідство про маєтності, в результаті якого повернуті державі свавільно захоплені у приватне володіння землі. Апостол продовжив  почату  Полуботком судову реформу, видав «Інструкцію українським судам», якою, зокрема,  визначався порядок апеляції.   

З приватного  життя гетьмана відомо лише, що мав трьох синів і шістьох доньок, та що був завзятим колекціонером виробів із золота й срібла. Вважався найбагатшим українським гетьманом, а водночас – відомим благодійником. Будував храми, дарував чималі землі монастирям, зокрема – Сорочинському.   

Фото без опису

17 січня 1734 р.  80-річний гетьман-реформатор помер. Був похований у церкві Преображення Господнього, що її спорудив власним коштом у Великих Сорочинцях.

Великосорочинська громада вшанувала пам'ять відомого земляка. Відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Данилу Апостолу в Великих Сорочинцях. У заході взяли участь працівники музеїв, закладів культури, сільський голова Тищицький О.В., заступник голови Мілько Т.О., начальник відділу освіти і культури Лабудяк Л.М.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь