A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Важлива інформація!

Дата: 20.01.2022 16:00
Кількість переглядів: 204

 

Нова техніка, приріст поголів’я і створення робочих місць – перший рік роботи обласної Програми розвитку й підтримки АПК

Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямами розпочала роботу в 2021 році. Передбачена вона до 2027-го і створена для підтримки малих і середніх сільгоспвиробників, зайнятості сільського населення. Для фінансування її заходів торік виділили 7,7 мільйона гривень з обласного бюджету.

«Аграрії й фермерські господарства Полтавщини скористалися Програмою й одержали компенсацію з обласного бюджету за різними напрямами. Наприклад, висадили 6,5 гектара нових плодово-ягідних насаджень і встановили систему зрошення. Приростили більше 90 корів, телиць і нетелів, отримали сертифікати відповідності органічної продукції. Крім того, закупили 9 тракторів, автомобіль для перевезення молока, доїльне обладнання, оснащення для охолодження й визначення показників якості молока, заготівлі й переробки кормів. За всіма цими напрямами отримали компенсацію», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Він додав, що трьом фермерським господарствам надані кредитні кошти на суму 1,5 мільйона гривень і відповідно до поданих бізнес-планів вони їх використають на придбання поголів’я й оновлення техніки.

Загалом у ході реалізації напрямів програми фермерські господарства створили 19 постійних і 40 сезонних робочих місць.

«За підсумками року роботи програми бачимо, що запит на таку підтримку серед аграріїв області є. І в 2022-му фізичні особи, фермерські господарства, сільгоспкооперативи можуть скористатися нею за низкою напрямів: тваринництва, бджільництва, садівництва і ягідництва, створення кооперативів, виробництва органічної продукції, технічного переоснащення. Подати заявки й отримати консультацію можна в Департаменті агропромислового розвитку ОДА. Повідомлення про старт прийому заявок розмістять на офіційному сайті Департаменту», – сказав Євген Греков.

Торік участь у програмі взяли 16 фермерських господарств. Отримали фінансову підтримку в розмірі 2,6 мільйона гривень. Скористалися нею за такими напрямами: садівництво та ягідництво, технічне переоснащення, кредитування, підтримка тваринництва й товаровиробників органічної продукції. Наприклад, серед учасників програми – фермерське господарство «Остапчуки», що в Диканській територіальній громаді Полтавського району.

«Завдяки програмі купили 7 племінних нетелів і прес для заготівлі кормів. Худобу, до речі, придбали у Воскобійниках. Тепер основне – побудувати сарай для корів. Будматеріали вже закупили й плануємо збільшити поголів’я», – розповів голова ФГ «Остапчуки» Михайло Остапчук.

ФГ «Веселка» з Драбинівки однойменної громади Полтавського району залучило кредитні кошти за програмою для удосконалення умов утримання й розведення страусів.

«Дізнався, що за програмою можна отримати кредит з обласного бюджету. Уточнив, чи видадуть його саме на страусів. Отримав, – зазначив голова ФГ «Веселка» Петро Дмитренко. – Взяли малечу, почали для них усе будувати. У перспективі – закупити інкубатор. Очікуємо на поповнення в 2022 році».

«Коли до Департаменту надійшов бізнес-проєкт щодо створення ферми страусів, то ми були дуже здивовані. Поспілкувавшись із головою господарства, зрозуміли, що він настільки розуміється в цьому напрямі, та й проєкт дуже цікавий. Розрахунки показали, що кредит, отриманий за рахунок обласного бюджету, окупиться, – розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. – Усі ідеї, які виникають щодо розвитку малого й середнього бізнесу в сільському господарстві, ми готові розглядати й допомагати. Профільна обласна програма й створена, щоб сприяти розвитку малого й середнього фермерства, щоб аграрії створювали робочі місця й виготовляли крафтову продукцію. Коли беруть участь у програмі невеликі господарства, які прагнуть щось робити у своїх громадах і самі створюють робочі місця, то саме таким людям треба допомагати».

У 2022 році програма продовжить роботу. На неї планують спрямувати 9,2 мільйона гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь