A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Податкові зміни, про які варто знати

Дата: 15.04.2022 10:30
Кількість переглядів: 226

Податкові відносини в умовах воєнного стану – важлива складова економічного фронту. Сплата податків – це наповнення місцевих бюджетів, підтримка ЗСУ і держави в цілому. Водночас через руйнування, що їх принесла війна, погіршення матеріального стану багато хто не може повною мірою нести податковий тягар.

У зв'язку з цим Закон України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (https://bit.ly/3jEx3Jm) передбачив такі податкові зміни:

Щодо сплати податків

З 1 квітня 2022 року та на період дії воєнного стану для фізичних осіб-підприємців (ФОП), платників єдиного податку І та ІІ групи, сплата єдиного податку – добровільна. Той, хто не бажає сплачувати податок у період воєнного стану, просто не заповнює декларацію за вказаний період.

Під час мобілізації ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до ІІ та ІІІ груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до ІІІ групи, можуть за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

З 1 квітня 2022 року ФОП та юридичні особи, в яких упродовж минулого календарного року дохід не перевищує 10 мільярдів гривень, можуть перейти на сплату єдиного податку ІІІ групи за ставкою 2 % із урахуванням такого:

  • до таких платників єдиного податку не застосовуються будь-які обмеження щодо кількості найманих працівників;
  • платники єдиного податку не є платниками податку на додану вартість;
  • авансовий внесок єдиного податку сплачуються щомісячно до 15 числа за підсумками попереднього місяця;
  • податкова звітність подається щоквартально у строки, передбачені для квартальної звітності.

При цьому не зможуть стати платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які:

  • організовують та проводять азартні ігри, лотереї та парі;
  • займаються обміном іноземної валюти;
  • виробляють, експортують, імпортують та продають підакцизні товари;
  • здійснюють видобуток та реалізацію корисних копалин;
  • займаються певними видами фінансової діяльності, зокрема страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, страхові компанії, інвестиційні фонди і компанії тощо.

Платник податків повертається на систему оподаткування, яка використовувалася до переходу на систему єдиного податку за ставкою 2% з початку наступного календарного місяця, після припинення воєнного стану.

З 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний стан платники податків звільняються від сплати плати на землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (далі – земельні ділянки, що розташовані на території, на якій проводяться бойові дії та на тимчасово окупованих територіях).

Платники податків звільняються від сплати загального мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на території, на якій проводяться бойові дії та на тимчасово окупованих територіях за 2022 та 2023 податковий рік.

Крім того, у 2022 податковому році платники податків звільняються від сплати екологічного податку за об’єкти оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Податкові перевірки

Під час дії воєнного стану дозволяється проводити лише фактичні податкові та камеральні перевірки декларацій, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Фактичні податкові перевірки (за місцем фактичного провадження платником діяльності) здійснюються:

  • щодо дотримання норм законодавства про регулювання обігу готівки;
  • ведення касових операцій;
  • наявності відповідних ліцензій та свідоцтв;
  • дотримання роботодавцем вимог законодавства щодо оформлення трудових відносин з працівником;
  • порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій.

Будь-які інші перевірки забороняється проводити на період дії воєнного стану, а ті перевірки, які розпочалися та не завершилися до 24 лютого поточного року зупиняються до закінчення воєнного стану.

Щодо дії строків

На період дії воєнного стану на території України зупиняється дія строків, визначених податковим законодавством.

Податкова відповідальність

На період дії воєнного стану забороняється:

  • нараховувати штрафи за порушення, пов’язані зі сплатою єдиного внеску;
  • застосовувати покарання за порушення порядку здійснення розрахункових операцій. Однак, це не стосується покарань за порушення здійснення розрахункових операцій під час продажу підакцизних товарів;
  • держава звільняється від відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями, бездіяльністю.

Нагадуємо, що тримати безоплатну первинну правову допомогу (консультацію або роз’яснення з правових питань) можна за безкоштовним номером 0800213103, або написати на вибір: в телеграм-чат, вайбер-чат, через кабінет клієнта чи застосунок БПД. Всі посилання тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь