A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Ще раз про причини гострих кишкових інфекцій

Дата: 21.07.2022 08:00
Кількість переглядів: 259

Фото без опису

Тепла пора року є найпоширенішою для захворювання на гострі кишкові інфекції. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї. Найбільшу небезпеку становлять для дітей і осіб похилого віку внаслідок швидкого зневоднення організму.

Про це повідомила дитячий лікар-інфекціоніст Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Сосновська.

Поширення гострих кишкових інфекцій є серйозною проблемою, особливо серед дитячого населення. За даними ВООЗ, ГКІ у дітей займають друге місце після гострих респіраторних інфекцій, а у дорослих на їх частку припадає близько третини всіх випадків захворювань.

Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів: ознаки загальної інтоксикації організму, ураження шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 7 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами. Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі і/або води, що містить збудника захворювання), при деяких вірусних кишкових інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, так як у них ще не достатньо розвинені гігієнічні навички.

Основними факторами передачі є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини. Серед об’єктів зовнішнього середовища найчастіше забруднюються збудниками також предмети вжитку, дитячі іграшки та руки.

Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди), сприятлива для розмноження збудника температура повітря, не дотримання правил особистої гігієни та інше.

Використання забрудненої води для поливки городів може привести до зараження овочів та фруктів, а їх вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини.

Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах із них мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються заздалегідь, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.

Специфічної профілактики (тобто вакцин або анатоксинів) ні для однієї з цих інфекцій немає. Застосовуються тільки неспецифічні профілактичні заходи.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримання індивідуальних гігієнічних заходів;

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

  • дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету;

  • відмова від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);

  • достатня термічна обробка м’яса;

  • детальний перегляд термінів придатності тих продуктів, які ви збираєтеся купувати;

  • миття овочів, ягід, зелені, фруктів перед вживанням;

  • зберігання готової продукції в холодильнику;

  • відмова від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;

  • підтримка достатніх санітарних умов в будинку/квартирі;

  • якщо в родині хтось захворів – кип’ятіння його посуду, відмова від вживання їжі з одного посуду, знезараження випорожнень хлорвмісними препаратами;

  • на відпочинку біля річки чи озера мати запас питної води. Не використовувати воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води);

  • у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).

У випадку виявлення перших ознак гострої кишкової інфекції терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням!

Правила профілактики можуть здатися занадто очевидними, тим не менш, раз кишкові інфекції атакують, значить, профілактика не настільки ефективна, як могла б бути.

Дослухайтесь до цих рекомендацій і порад та пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь