A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Десять способів розвинути мозок і зберегти його здоровим

Дата: 25.08.2022 16:00
Кількість переглядів: 206

Фото без опису

До Всесвітнього дня мозку. Наша пам’ять — це безперервний процес збереження інформації, який зазвичай розбивають на три етапи: кодування, зберігання та відтворення.

Виділяють 3 види пам’яті:

  1. Сенсорна. Це інформація від наших органів чуття, що передається автоматично та зберігається всього до 3 секунд.

  2. Короткочасна. Інформація в ній «утримується» всього 30 секунд і без повторення швидко забувається.

  3. Довготривала. Це «сховище», в якому інформація зберігається годинами, місяцями та десятиліттями. Зі свого боку довготривала пам’ять поділяється на процедурну (рухи тіла, використання предметів) і декларативну (факти, дати, імена, події).

На перший погляд, усе здається простим. Але люди досі не знають точно, як працює пам’ять та чому ми забуваємо щось важливе, але пам’ятаємо незначне. Важливу роль у запам’ятовуванні відіграють емоції, але водночас від сильного стресу ми, навпаки, все забуваємо.

Ось 10 способів, які допоможуть "прокачати" ваш мозок.

Перевіряйте свою пам’ять

Складіть список - продуктові товари, речі, які можна зробити, або що-небудь ще, що спадає на думку - і запам'ятайте це. Приблизно через годину подивіться, скільки предметів ви можете згадати. Складіть список якомога складніший для максимальної розумової стимуляції.

Звучить дивно, але пам’ять потрібно тримати у тонусі так само, як і м’язи. Якщо вона тренується, то працює нормально, якщо ні — деградує. Тому, якщо хочеться, щоб пам’ять працювала ефективно, треба її тренувати. Від запам’ятовування номерів машин і тролейбусів, назв вулиць, розгадування кросвордів до простого читання.

Навчіться грати на музичному інструменті або приєднаєтеся до хору

Допоможе класика. Психологам вдалося довести, що «ефект Моцарта» справді діє. Він полягає в тому, що під час прослуховування класичної музики мозок людини починає вибудовувати складніші зв’язки між частинами інформації, які містяться в ньому. Як наслідок, потрібно набагато менше часу на те, аби щось згадати.

Рахуйте в умі

Рахуйте без допомоги телефона чи комп'ютера. Калькулятор завжди під рукою, але подумки рахувати набагато корисніше для короткочасної пам’яті. Почніть із простих арифметичних дій, а потім рахуйте відсотки (знижки та акції), множте, діліть.

Навчіться готувати нову страву

При приготуванні їжі використовується безліч почуттів - нюх, дотик, зір і смак - які зачіпають різні частини мозку.

Тільки корисна їжа! Зловживання м’ясними продуктами шкодить пам’яті, натомість свіжі овочі і фрукти, як і горіхи та мед, корисні для пам’яті. Недавні дослідження засвідчили, що кофеїну, який міститься в чашці кави, достатньо, щоб допомогти вам сконцентруватися.

Вивчайте іноземну мову

Це стимулює мозок. Класичний спосіб поліпшити пам’ять — зайнятися вивченням іноземної мови. Цей процес активізує головний мозок, навчить структурувати інформацію та аналізувати її. Навіть якщо ви будете вчити всього кілька слів на день, результат побачите вже через місяць.

Створюйте словесні картинки

Візуалізуйте написання слова в своїй голові, а потім спробуйте придумати інші слова, які починаються (або закінчуються) тими ж двома буквами. Грайте в інтелектуальні ігри: головоломки, ребуси, кросворди, онлайн-додатки – вибирайте з усього розмаїття ігор те, що цікаво саме вам. Але періодично змінюйте їх, адже мозок швидко звикає до одного виду завдань.

Намалюйте карту по пам'яті

Повернувшись додому після відвідування нового місця, спробуйте намалювати карту місцевості. Повторюйте цю вправу кожен раз, коли ви відправляєтеся в нове місце. Багато людей краще запам’ятовують інформацію, якщо вона візуалізована. Якщо у вас немає візуальних підказок, спробуйте створити власні. Малюйте графіки або картинки, використовуйте маркери різних кольорів — так ви з більшою ймовірністю запам’ятайте всі деталі.

Випробуйте свої смакові рецептори

Під час їжі постарайтеся визначити окремі інгредієнти у вашій їжі, зокрема, трави і спеції. Намагайтеся їсти більше ягід, особливо чорниці. Фахівці з’ясували, що в тих, хто регулярно їсть принаймні по 200 грам полуниці або чорниці щотижня, пам’ять набагато краща. Чорниця багата на флавоноїди, які зміцнюють існуючі нейронні зв’язки в мозку.

Розвивайте координацію рук і очей

Займіться новим хобі, яке розвиває дрібну моторику, наприкдлад, в'язання, малювання, або складання пазлів.

Відкрийте для себе новий вид спорту

Тренуйте тіло, щоб тренувати розум. Дослідження показали, що під час виконання фізичних вправ у крові збільшується вміст кисню і пришвидшується обмін речовин. Кров циркулює по всьому організму, живлячи й мозок. Тому після занять фізкультурою мозкова активність значно зростає.

Почніть робити вправи, що вимагають думати, наприклад, оберіть йогу, гольф або теніс. Під час занять спортом наш мозок насичується киснем. Будь-яке фізичне навантаження також сприяє створенню нейронних зв’язків, покращує тонус судин і знижує рівень стресу. Регулярні заняття спортом у період від 30 до 50 років допоможуть запобігти розвитку деменції на більш пізніх етапах життя.

Як бачите, пам’ять можна натренувати, немов м’язи. Вибирайте ті методики, які підходять саме вам, експериментуйте, пробуйте різні вправи, чергуйте їх. Крім того, дотримуйтеся здорового способу життя — це піде на користь не тільки вашій пам’яті, а й всьому організму. Виконуйте перераховані вище рекомендації, і ваша пам’ять зможе покращитися

Отже, щоб пам’ять не підводила, тримайте її у тонусі і не лінуйтеся працювати над собою. І перш ніж нарікати на «погану» пам’ять, спробуйте дати їй шанс стати кращою.

Лише кілька хвилин на день — і ви зможете краще організувати свою роботу, побут і дозвілля.

Лариса Білокінь, лікар-невролог КНП «Кобеляцька міська лікарня»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь