A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Жителям області нагадають основні правила домедичної допомоги для цивільних 

Дата: 13.10.2022 08:00
Кількість переглядів: 90

 

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін у своєму Телеграм-каналі нагадав жителям Полтавщини основні правила домедичної допомоги для цивільних від Міністерства охорони здоров?я.

Перше – надавайте допомогу лише за умови, якщо це безпечно для вас. Власна безпека – пріоритет. Для цього огляньте місце події і переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Якщо маєте можливість, перемістіть постраждалого у безпечне місце.

Друге. Оцініть стан постраждалого. Перевірте, чи він у свідомості, чи дихає. Можна звернутися до людини із запитанням, щоб визначити , чи вона у свідомості. Не натискайте на частини тіла пораненого, що визначити його стан. Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви вголос можете порахувати від 501 до 510 (10 сек). Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс і дихання одночасно немає.

Третє. Зверніться за номером «103» для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться до інших екстрених служб (поліція, ДСНС).

Четверте. Зупиніть критичні кровотечі. Для цього використайте кровоспинний джгут /турнікет чи тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут на кінцівку максимально високо. Правильно накладена туга повязка означає, що кров зупинено. Також потрібно зафіксувати час її накладання. За відсутності засобів накладання повязки, просто затисніть рану. ВАЖЛИВО: не переставайте тиснути на рану до приїзду лікарів чи накладення джута.

П’яте. Забезпечте прохідність дихальних шляхів. Якщо у постраждалого в роті є видимі сторонні предмети, рвотні маси, приберіть їх для відновлення прохідності дихальних шляхів.

Шосте. Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з’явилися ознаки життя, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Для СЛР покладіть постраждалого на спину. Натискайте посеред грудної клітки двома руками: основу однієї долоні накрийте другою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 см. Частота натискань має складати 100-120 на хвилину.

Сьоме. Якщо постраждалий без свідомості, тримайте його у стабільному боковому положенні до приїзду медиків. Не залишайте постраждалого самого. Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джут чи турнікет, адже йому боляче.

«Тримаємо стрій, зберігаємо спокій і будьмо готовими до будь-якої ситуації. Все буде Україна! Разом до перемоги!», – зауважив Дмитро Лунін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь