A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

13 жовтня – Всесвітній  день зору

Дата: 13.10.2022 13:00
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Щорічно у другий четвер жовтня проводиться Всесвітній день зору для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

В теперешній час військових дій в Україні значно збільшилася кількість травм , в тому числі ока та його придатків, як у військових ,так і у мирних жителів.

Тому не лишнім буде нагадати як колегам різних спеціальностей ,так і пересічним громадянам, алгоритми надання первинної допомоги при зверненні пацієнтів з травмами очей.

Травми очей є однією з найбільш актуальних проблем офтальмології в зв'язку з їх розповсюдженням в промисловості, сільському господарстві, побуті та ін. 50 % травм органу зору відзначаються у осіб до 30-річного віку на виробництві та транспорті. Травми призводять до серйозних порушень форми і функцій органу зору внаслідок самого ушкодження і супутніх  або віддалених ускладнень, і тому мають високу питому вагу в етіології сліпоти та інвалідності.

Зазвичай, виділяють виробничий, побутовий, дитячій і військовий очний травматизм - який на даний час виходить на перше місце. Залежно від локалізації розрізняють: поранення придатків ока (повіки, кон'юнктива, слізні органи), самого ока та орбіти. Кожне з них може супроводжуватися порушенням цілісності тканини (проникаючі) або лише ушкодженням тканин (контузія).

Причини отримання травми також бувають різними, це:

– механічні пошкодження очей;
– термічні;
– хімічні;
– променеві

- вибухові.
Найчастіше зустрічаються випадки механічного травматизму. При цьому травми можуть бути як поверхневі, так і проникаючі.
У загальній статистиці поверхневих травм перше місце традиційно посідають ушкодження сторонніми предметами.

Типовий виробничий приклад: робітник працював на металообробному верстаті без застосування захисних окулярів або екрану й отримав потрапляння до ока уламку металевої стружки.

Як правило, такі травми призводять до пошкоджень, у першу чергу, слизових оболонок ока, рогівки та повік. Для них характерні такі симптоми: біль в оці, різь, відчуття «піску», рясне сльозовиділення. Намагаючись позбавитись від неприємних відчуттів, постраждалий починає посилено терти око. Це, як правило, призводить до ще більших пошкоджень. Крім того, таким чином можна занести до рани інфекцію, ще більш погіршити клінічну картину та ускладнити діагностику й лікування.

Опікова травма очей - одне з найскладніших і прогностично несприятливих травм, що становить від 4,2 до 38,4% випадків серед усіх травм органу зору. Характерною особливістю опіків очей є поширення патологічних змін далеко за межі первинно травмованої тканини. Агентами опіків найчастіше служать хімічні речовини (50-64%), в тому числі лужні агенти (55-72% випадків). Рідше зустрічаються ураження косметичним кремом, рибною жовчю, в результаті вибуху продуктів в мікрохвильовій печі або впливу сльозогінного газу з газових балончиків. Описані поодинокі випадки опіків очей ятрогенного характеру місцевими анестетиками тетракаїном і прокаїном, спиртом при тонометрії, нітратом срібла у новонароджених.

Контузійні пошкодження очного яблука по тяжкості займають друге місце після проникаючих поранень. Ці ушкодження відрізняються великою різноманітністю, часто призводять до таких серйозних ускладнень, як вторинна глаукома, вивихи і підвивихи кришталика, гемофтальм, відшарування сітківки, субатрофія і атрофія очного яблука. З огляду на ту обставину, що більшу частину цих хворих становлять люди працездатного віку, можна говорити про важливе соціальне значення даної проблеми. Розрізняють контузії прямі, тобто при безпосередній дії на око, і непрямі, внаслідок струсу тулуба і черепа (падіння, ударна хвиля при вибухах).

Контузії очного яблука можуть обумовлювати різноманітні ушкодження. Найчастіше виникають субкон'юнктивальні крововиливи і крововиливи в передню камеру (гіфема) і склисте тіло (гемофтальм).

Проникаючі поранення викликаються металевими відламками, шматочками скла, ріжучими та колючими інструментами.

При цьому травмуючий агент розсікає стінку органа зору. Від місця розсічення  залежить вид проникаючого поранення (рогівкові, лімбальні, склеральні).

Рани при проникаючих пораненнях майже завжди (умовно завжди) інфіковані, тому в них може виникнути важкий запальний процес. Велике значення мають фізико-хімічні властивості пошкоджуючи око предметів, так як вони можуть вступати в з'єднання з тканинними речовинами ока, розпадатися, перероджуватися і таким чином викликати вторинні, часом незворотні зміни. Нарешті, одними з основних чинників є масивність і локалізація поранення. Найбільшу небезпеку становлять поранення області центральної ямки і зорового нерва, які можуть закінчитися необоротною сліпотою. Дуже важко протікають поранення війкового тіла і кришталика, при яких виникають важкі іридоцикліти і катаракти, що призводять до різкого зниження зору.

Особливо небезпечними є проникаючі поранення з внутрішньоочними сторонніми тілами.

Результат лікування часто залежить від того, чи своєчасно та кваліфіковано надали домедичну допомогу.

З’ясуємо, що радять лікарі-офтальмологи у разі травм очей.

Якщо до очей потрапила порошинка,— їх у жодному разі не слід терти! Адже це може лише збільшити подразнення. Відтягніть потерпілому верхню повіку за вії донизу так, аби її внутрішній бік протерли нижні вії. Потерпілий при цьому має дивитися вниз.

Якщо чужорідний предмет потрапив під нижню повіку, відтягніть її вниз. Чужорідне тіло обережно зніміть із внутрішньої поверхні зволоженим кутком чистого носовичка. Потерпілий при цьому має дивитися вгору.

При проривних пораненнях повік, слізних каналів або очниці необхідно змазати шкіру навколо рани 1%-вим спиртовим розчином діамантової зелені і накласти на рану стерильну пов’язку. При контузіях до повік необхідно прикласти холодну примочку чи пакет із льодом.

Якщо поранене очне яблуко, то закапують дезінфекційні розчини фурациліну, борної кислоти, будь які антибактеріальні краплі: гентаміцин, левоміцетин, ципрофарм, тобрекс, вігамокс і ін. і накладають на очі стерильну пов’язку.

В якості знеболення підійдуть розчини новокаїну (лідокаїну), також внутрішньом'язово можна ввести анальгін або будь-яке інше знеболююче.

Потерпілого необхідно показати окулісту чи відвезти до очного стаціонару, де йому встановлять точний діагноз і нададуть кваліфіковану допомогу.

У травматологічному центрі при необхідності в ургентному порядку проводиться хірургічне лікування травми.

В умовах офтальмологічного відділення КП « Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В.Скліфосовського ПОР» ургентна допомога при травмах очей і їх придатків надається цілодобово. Тому лікарі-офтальмологи відділення в черговий раз наполягають не зволікати при травмах і негайно звертатися за кваліфікованою допомогою.

 

Зав.офтальмологічним від. КП « Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В.Скліфосовського ПОР»

Залудяк Олена Миколаївна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь