A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Надходження до бюджету Полтавщини  з початку року перевищили минулорічні на понад 30 %

Дата: 17.10.2022 14:00
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Надходження до бюджетів усіх рівнів області за січень-вересень 2022 року становлять 49 974,8 млн грн, що на 31,8% більше, ніж за січень- вересень 2021 року.

Це є наслідком збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб із грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового й начальницького складу, та рентної плати за користування надрами.

Про це повідомив на апаратній нараді 17 жовтня директор Департаменту фінансів Полтавської обласної військової адміністрації Павло Кропивка.

Він зокрема, поінформував присутніх про те що,  не виконано план надходження акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України пального.

«Пов’язано це з тим, що з веденням воєнного стану встановлено нульову ставку акцизного податку на пальне. Також податковий борг підприємств – платників податків до місцевих бюджетів на 01 жовтня 2022 року становить 563,6 млн грн, що становить 75,7% від загальної суми боргу, – сказав Павло Кропивка. – Обсяг боргу щодо плати за землю становить 50 % від загальної суми боргу».

Павло Кропивка наголосив, що для збільшення надходжень до місцевих бюджетів керівникам органів місцевого самоврядування спільно з податковими органами на місцях необхідно вжити відповідних заходів щодо погашення податкового боргу та провести аналіз забезпечення надходжень нарахованих податків та зборів до місцевих бюджетів та переглянути виконання договорів оренди землі по кожному платнику.

Видатки загального фонду бюджету області за 9 місяців склали майже 13 млрд грн або 60,8% від розпису з урахуванням змін.

Витрати на державне управління майже 1,5 млрд грн, утримання установ освіти – 6 млрд грн, охорони здоров’я – 1 млрд грн, установ соціального захисту і соціального забезпечення – 900 млн грн,  культури – 541,6 млн грн.

За економічною ознакою найбільша питома вага видатків бюджету області від загальної суми освоєних коштів – це видатки на заробітну плату. Видатки на комунальні послуги та енергоносії склали 5,6%, харчування – 4,2%.

Павло Кропивка зазначив, що з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років та забезпечення своєчасних розрахунків за комунальні послуги та енергоносії в 2022 році Законом України ,,Про Державний бюджет України на 2022 рік” збільшено податок на доходи фізичних осіб, що зараховується до загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, до 64%.

 

За січень-вересень поточного року додаткові надходження щодо податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів області в цілому становили 479,1 млн грн. Із них на погашення різниці в тарифах громадами спрямовано 18%.

«Як приклад відзначу бюджет Кременчука. Доходи міста за 9 місяців склали 77 млн грн, із них 66 млн грн або 85% направлено на погашення в різниці в тарифах», – сказав Павло Кропивка.

За рахунок коштів місцевих бюджетів у період дії воєнного стану першочергово здійснюється фінансова підтримка заходів із територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, допомога внутрішньо переміщеним особам, фінансування об’єктів критичної інфраструктури.

Із місцевих бюджетів Полтавської області за 9 місяців на вищезазначені цілі спрямували 650 млн грн, із них на  територіальну оборону – 205 млн грн. Найвищі показники щодо виділення коштів на тероборону з бюджетів Кременчуцької та Глобинської міських територіальних громад.

Видатки на підтримку ВПО склали 91 млн грн. Найбільше коштів спрямували з обласного бюджету – 78,5 млн грн, бюджетів Горішньоплавнівської,  Опішнянської, Мартинівської громад. Олнає є громади, які кошти на ці цілі не передбачали.

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації наголосив, що керівникам районів та громад варто звернути більше уваги на надання допомоги військовим та переселенцям.

«Область ефективно працює над виконанням бюджету. Ті надходження, що є значна сума, – сказав Дмитро Лунін. – Однак є громади, які не виділяють кошти ні на внутрішньо переміщених осіб, ні на тероборону.  Маємо допомагати військовим та внутрішньо переміщеним особам, які можливо стануть частиною ваших міст та сіл. Тож очільникам громад варто звернути на це увагу. Також є громади, які мають залишки коштів на рахунках, але не надають підтримки військовим під час війни.   Вам має бути соромно. Голови районів мають відпрацювати з керівниками районів ситуацію та надати в ОВА інформацію».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь