Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Із 28 жовтня по 3 листопада триває Всесвітній тиждень інсульту

Дата: 29.10.2022 08:00
Кількість переглядів: 136

 

Фото без опису

Інсульт – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в речовину мозку чи під його оболонки та стискання тканини мозку кров’ю.  

Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску Наслідком є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що в свою чергу викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. В залежності від локалізації враження, можливе порушення мови, рухової функції, чутливості, зору, пам’яті та ін. Надання хворому медичної допомоги у перші три години та обов’язкова госпіталізація є життєво необхідними для пацієнта заходами.

Інсульти бувають двох видів:

  1. Ішемічний інсульт обумовлений припиненням або значним зменшенням кровопостачання в певній ділянці мозку в результаті зниження мозкового кровотоку, тромбозу або емболії, пов’язаних із захворюваннями судин, серця або крові. Найчастіше страждають люди похилого (56-74 роки) і старечого (75-90 років) віку.

  2. Геморагічний інсульт – це крововилив у мозок в результаті розриву судин під дією високого артеріального тиску.

Розрізняють два типи геморагічного інсульту:

– внутрішньомозковий крововилив – найбільш поширений тип геморагічного інсульту, найчастіше виникає у віці 45-60 років. Передвісники захворювання (відчуття жару, посилення головного болю, порушення зору) бувають рідко. Зазвичай інсульт розвивається раптово, в денний час, на тлі емоційного чи фізичного перенапруження.

– субарахноїдальний крововилив – частіше усього крововилив відбувається у віці 30-60 років. Такий стан, як правило, виникає спонтанно, про кровотечі сигналізує сильний головний біль схожий на «удар кинджала».

Значна частина інсультів, які потребують екстреної медичної допомоги, трапляється несподівано, у будь-який час доби та в різних ситуаціях.

Кожному необхідно знати та вміти вчасно розпізнати ознаки виникнення гострого інсульту, що допоможе в подальшому врятувати здоров’я й життя людині, до яких відносяться:

  • раптова м’язова слабкість, оніміння або поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги або на одній стороні тулуба;

  • раптове затруднення при розмові або при розумінні мови;

  • раптова повна або часткова втрата зору на одне або оба ока;

  • раптовий потужний головний біль;

  • раптова втрата рівноваги, запоморочення, блювота у поєднанні з іншими вищеперерахованими ознаками.

При підозрі на порушення мозкового кровообігу можна провести просту процедуру: попросити людину посміхнутися, заговорити, показати язик або підняти обидві руки. При інсульті куточок рота буде спрямований донизу, язик буде викривлений, погіршена вимова слів, хворий не зможе підняти обидві руки симетрично.

У разі виникнення неврологічних симптомів необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу. До приїзду бригади «швидкої допомоги» дуже важливо правильно та своєчасно надати долікарську медичну допомогу потерпілому.

Потрібно укласти хворого, а при втраті свідомості і при появі блювоти повернути набік (щоб уникнути попадання блювотних мас в дихальні шляхи); забезпечити доступ свіжого повітря (розстебнути одяг, відкрити вікно); виміряти артеріальний тиск.

Не можна застосовувати антигіпертензивні препарати – різке падіння артеріального тиску призведе до ще більшого зменшення кровопостачання головного мозку, а препарат, прийнятий хворим перорально при порушеному ковтанні, може потрапити в дихальні шляхи та спричинити утруднення або зупинку дихання .

80 відсоткам інсультів можна запобігти!

Первинна профілактика інсульту – це комплекс заходів спрямованих на запобігання розвитку гострих порушень церебрального кровообігу, яка включає в себе: раціональне харчування, підтримування нормальної маси тіла, відмова від куріння та зловживання алкоголем, мінімізація стресових ситуацій (позитивні емоції, максимум доброзичливості і взаєморозуміння у відносинах з оточуючими людьми).

Важливо регулярно контролювати артеріальний тиск, рівень цукру, холестерину в крові. При наявності захворювань серця та судин, цукрового діабету та інших, слід регулярно проходити медичні огляди і дотримуватися призначеного медикаментозного лікування.

 

Лариса Білокінь,

лікар-невролог КНП « Кобеляцька міська лікарня» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь