A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

12 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПНЕВМОНІЄЮ

Дата: 12.11.2022 12:00
Кількість переглядів: 128

 

Фото без опису

 

12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

 

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, що локалізується перш за все у повітряних міхурцях – альвеолах. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню.

Головні збудники пневмонії – бактерії, віруси, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми. Зокрема, розвиток бактеріальної пневмонії найчастіше зумовлюють пневмококи (Streptococcus Pneumoniaе) та гемофільна паличка типу Б (Haemophilus Influenzae Type B, Hib). А найпоширеніша причина вірусної пневмонії – респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція (гостра вірусна хвороба з групи ГРВІ).

Є кілька механізмів інфікування:

респіраторно-синцитіальний вірус потрапляє в організм, коли людина торкається інфікованих вірусами, бактеріями чи грибками предметів, а потім – очей або носа;

повітряно-крапельним шляхом (через носову чи ротову порожнину) можуть поширюватися як віруси, так і бактерії;

бактеріальне зараження немовлят під час пологів або відразу після народження часто відбувається через кров.

Щойно вірус опиняється у верхніх дихальних шляхах, він проникає у поверхневий шар їхніх клітин, альвеоли чи легеневу паренхіму. Разом із легенями також уражаються інші органи, що призводить до порушення різних функцій організму.

Найчастіші симптоми пневмонії:

підвищення температури тіла (38-39°C, рідше – 37,2-37,4°C), лихоманка;

кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;

відчуття браку повітря, зниження апетиту;

втома, сонливість, пітливість;

задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;

втягнення грудної клітки – під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);

свистячі хрипи під час дихання (частіше за вірусних інфекцій).

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились симптоми, зверніться до лікаря. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування.

Профілактика пневмонії є одним із основних елементів стратегії зниження рівня смертності у всьому світі, наголошує ВООЗ. Планова вакцинація визнана найбільш ефективним методом профілактики пневмонії особливо особам  які мають високий ризик розвитку пневмонії і включає в себе вакцинацію  і ревакцинацію  пневмококовою (23 валентною) і грипозною вакцинами, а також вакцинацію  проти COVID-19. Вакцинація  проти  COVID -19 проводиться безкоштовно і доступна кожному пацієнту.

Профілактика пневмонії передбачає своєчасне виявлення та лікування хронічних вогнищ інфекції, санітарно-просвітницьку роботу з хворими на бронхіальну астму, ХОЗЛ, хронічний бронхіт, проведення бесід щодо подолання шкідливих звичок (куріння) та загартовування організму, зміцнення імунітету. Передусім слід подбати, щоб харчування було збалансованим та достатнім.

Запалення легень може передаватися повітряно-крапельним шляхом, тому потрібно обмежувати спілкування з хворими, в періоди вірусних епідемій не відвідувати великі скупчення людей. Особа, яка доглядає за хворим, повинна дотримуватися правил: завжди надягати рукавички, дезінфікувати руки після контакту, носити марлеві пов’язки, витримувати певну дистанцію від пацієнта. Хворого бажано ізолювати від родини – перемістити в окрему кімнату.

Пневмонія є однією з найбільш піддатливих до профілактики хвороб. Однак за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 20 секунд від цієї інфекції помирає одна людина у світі.

 

Любов Севастян,

завідувач, лікар ЗП-СЛ АЗПСМ №1

КНМП «ЦПМСД №2» м. Кременчука


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь