A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ПРОБЛЕМИ «ПОСПІШАЙОК»: В УКРАЇНІ РАНІШЕ ТЕРМІНУ НАРОДЖУЄТЬСЯ КОЖНА 12 ДИТИНА

Дата: 17.11.2022 08:00
Кількість переглядів: 131

 

Фото без опису

Проблеми «поспішайок»: в Україні раніше терміну народжується кожна 12 дитина

 

17 листопада – Всесвітній день передчасно народжених дітей. 

Передчасно народженою дитиною називають малюка, народженого з 22 до 37 тижня вагітності (тижня гестації). Саме гестаційний вік (кількість тижнів між першим днем останньої нормальної менструації матері та днем пологів) є основним діагностичним критерієм недоношеності, а не маса тіла при народженні. Такий строк є недостатнім, щоб повністю сформувалися всі органи, необхідні для позаутробного життя.  Щороку в світі передчасно народжується 15 млн. дітей, це кожен 10 малюк.. Кількість передчасно народжених дітей зростає щороку. Найменша дитина, яку виходили в Україні, народилася з вагою 470 г, у світі – 245 г.

Усі передчасно народжені для визначення оптимального обсягу медичних втручань та виходжування розподіляють на гестаційні групи:

  • 36 тижнів та 6 днів — незначно передчасно;
  • 32 — 34 тижні — помірно передчасно;
  • 28 — 32 тижні — значно передчасно;
  • менше 28 тижнів — вкрай передчасно.

Гестаційний вік менше 23 тижнів

Більшість лікарів вважають, що діти, народжені так рано, є занадто незрілими, щоб вижити, навіть за умов найсучаснішої медичної допомоги. Відомі випадки, коли вдавалось врятувати дітей з гестаційним віком 22 тижні, і хоча ці випадки вселяють надію і бурхливо обговорювались у мас-медіа, не слід забувати, що це лише рідкісні винятки. Згідно сучасних даних, діти, народжені до 22 тижня гестації, не виживають, а у віці 22 тижні рівень виживання становить менше 5%. Чим раніше народилась дитина, тим більшим є ризик тої чи іншої інвалідизації, оскільки її організм ще не готовий функціонувати поза утробою.

Гестаційний вік 23-25 тижнів

Діти, народжені в цей термін, знаходяться на межі життєздатності, і саме на них найбільше впливають досягнення сучасної неонатальної медицини. Сьогодні вже вдається врятувати чимало дітей віком 24 тижні. Але батькам цих надзвичайно недоношених дітей важко чути такі цифри: рівень виживання коливається від 25% у дітей віком 23 тижні, до майже 75% у дітей віком 25 тижнів. Оскільки на 23-25 тижні органи та системи дитини ще зовсім незрілі, існує ризик віддалених відхилень розвитку. Близько третини дітей, народжених на 23 тижні гестації, і половина дітей, народжених на 25 тижні, розвиваються нормально. Інші чверть-третина дітей такого гестаційного віку можуть мати незначні та помірні порушення, такі, як м’язова слабкість, порушення координації рухів, порушення слуху чи зору, які можна скорегувати слуховим апаратом або окулярами; мають проблеми у навчанні, що потребують спеціальної освіти, або проблеми у поведінці (гіперактивність чи тривожність). І майже чверть дітей будуть мати найтяжчі наслідки передчасного народження, такі як розлади дихання, дитячий церебральний параліч або глухота, сліпота і розумова відсталість.

Гестаційний вік 26-29 тижнів

Значно вищий рівень виживання дітей, народжених у віці 26-29 тижнів, вселяє оптимізм. Шанси вижити для вашої дитини зростають від приблизно 80% у віці 26 тижнів, до 95% у віці 29 тижнів. Найбільший ризик мають діти із тяжкою інфекцією (вродженою чи набутою) або вираженою незрілістю легень, головного мозку або кишечника, а також які мають ускладнений перебіг у лікуванні. Чимало дітей з гестаційним віком 26-29 тижнів виростають абсолютно здоровими, але існує значний ризик легкої чи помірної інвалідності, яка, однак, не завадить жити щасливим і повноцінним життям. Для цієї групи не характерні найважчі ускладнення недоношеності. Згідно з даними статистики близько 65% дітей даного гестаційного віку розвиваються без відхилень. У 20% будуть незначні та помірні відхилення, такі, як порушення тонусу м’язів, розлади координації рухів, порушення зору та слуху, які вимагають оулярів чи слухового апарату, відставання у навчанні, що потребує спеціальних занять з репетитором, або проблеми поведінки,такі, як гіперактивність чи тривожність. У 15% буде важка інвалідність: хронічне захворювання легень, що потребує тривалої кисневої терапії чи проведення вентиляції легень, дитячий церебральний параліч, при якому діти пересуваються за допомогою інвалідного візка, сліпота, глухота та розумова відсталість.

Гестаційний вік 30-33 тижні

Завдяки сучасним методам інтенсивної терапії більшість дітей, народжених у віці 30-33 тижні гестації, виживає - майже 95-98%. Найбільший ризик, як і в групі доношених, мають діти з вродженими вадами важливих органів. Недоношеність сама по собі майже ніколи не становить загрози для життя. Діти, народжені у віці 30-33 тижні гестації, мають високі шанси вирости абсолютно здоровими, повноцінними, незважаючи на передчасне народження. Згідно із даними статистики, близько 75% дітей цієї вікової групи розвиваються нормально. У 15% спостерігаються легкі або помірні відхилення, такі як незначні порушення м’язевого тонусу чи рухів, поширені проблеми у навчанні та поведінці (дислексія та гіперактивність). Нажаль, у 10% дітей розвинеться тяжка інвалідність, можливо, у них буде потреба в застосуванні кисневої терапії вдома, або церебральний параліч і потреба в інвалідному візку. Також можливий розвиток сліпоти, глухоти та розумової відсталості. Такі цифри є невтішними, але варто знати, що навіть серед доношених 5% дітей мають тяжку інвалідність.

Гестаційний вік 34-36 тижнів

Хоча діти з гестаційним віком 34-36 тижнів є менш зрілими, ніж доношені, незрілість їх органів та систем є такою незначною, що в умовах сучасної неонатальної допомоги їх шанс вижити є майже таким же, як у доношених дітей. Виживаємість становить 99%, що майже дорівнює виживанню доношених новонароджених.  Якщо недоношена дитина досягла 34 тижнів гестації, навіть якщо вона спочатку має проблеми зі здоров’ям, такі як дихальні порушення, нездатність засвоювати годування та жовтяницю, їй не загрожують віддалені проблеми, пов’язані з недоношеністю. Ці майже доношені діти мають трохи більший ризик проблем у навчанні, соціальному житті, поведінці чи порушенні неврологічного розвитку (таких, як дитячий церебральний параліч) – близько 5%, у порівнянні з 3% у доношених.

Проблеми предчасно народжених дітей

Основою виходжування  передчаснонародженої дитини є термонейтральне середовище, адже новонароджена дитина потребує особливого догляду, а саме додаткового тепла та ретельного контролю температури тіла. Для цього використовують спеціалізовані ліжечка, а саме кювези та столики з випромінюваним теплом. Але найкращим способом допомогти дитині навчитися утримувати температуру – вважається метод “Кенгуру”, під час якого батьки тримають свою дитину шкіра-до-шкіри, помістивши дитину на груди у зручному положенні. Частково це пояснюється тим, що метод кенгуру є найбільш лагідним методом тактильної стимуляції, який довів свою ефективність для росту і розвитку дітей. Крім того, поновлення фізичного зв’язку відновлює природну залежність здоров’я дитини від турботи своїх батьків. Метод «Кенгуру» також допомагає батькам, тому, що він  має для них важливе значення, надє їм почуття, що вони є справжніми батьками для своєї дитини, як і задумала природа.

Харчування недоношеної дитини також має свої особливості. Передчасно народжені діти мають підвищені потреби у харчуванні, при цьому малий об'єм шлунку, а також проблеми з травленням, злагодженістю смоктального та ковтального рефлексів, які починають формуватися на 33-34 тижні гестації. Можливість грудного вигодовування, яке беззаперечно, є пріоритетним, вирішується через врахування гестаційного віку, ступеня зрілості та загального стану дитини. Альтернативным методом є годування через зонд (маленька трубочка, котра проходить через рот чи ніс дитини до шлунку), збагачення грудного молока спеціальними збагачувачами гудного молока.

У дитини, народженої до 34-35-го тижня вагітності, здатність легень працювати самостійно ще недостатньо розвинена.  Для того, щоб легені розправилися і знаходилися надалі в такому стані, необхідний сурфактант – речовина, що вистилає альвеоли зсередини і яка зменшує поверхневу напругу. Сурфактант виробляється в достатній кількості починаючи з 34-35-го тижня вагітності. В основному саме до цього часу завершується формування легенів. Якщо дитина народилася раніше, сучасні технології дозволяють ввести сурфактант в легені недоношених дітей одразу після їх народження.

Також вразливим органом поспішайок є очі. Основною проблемою є ретинопатія яка виникає  внаслідок незрілості сітківки. Передчасні пологи можуть заважати нормальному процесу васкуляризації, що призводить до патологічного розвитку судини та іноді дефектів зору, включаючи сліпоту. У більшості дітей взагалі не розвивається ретинопатія. Як звичайно, найбільший ризик мають наймолодші, найменші і важко хворі недоношені. Ретинопатія рідко розвивається у дітей, народжених після 32 тижнів гестації. Недоношені, народжені до 28 тижнів гестації, мають найбільший ризик. Ретинопатія розвивається у 45% дітей, які важать 1000-1250 г, у 75% дітей, які важать 750-1000 г і у 90% тих, які важать менше 750 г. Якщо ці цифри здаються високими, пам’ятайте, що більшість дітей переростуть цей стан, і у віці 3-4 місяці після очікуваної дати народження у них будуть мінімальні або взагалі ніяких наслідків.

Не варто думати, що недоношена дитина – це вирок. В історії є багато прикладів, коли дитина, що передчасно народилася, ставала всесвітньо відомою людиною, що залишила яскравий слід в історії людства. Навіть у ті часи, коли медицина була вкрай далека від нинішнього рівня розвитку, вже виходжували дітей із вагою 1,5 кілограма! Сучасна статистика говорить про те, що понад 95% недоношених дітей спокійно виходжують до нормальної ваги та відпускають додому з пологового будинку. Ось кілька людей, які заслужили ім’я та славу, незважаючи на те, що народилися передчасно:

Альберт Ейнштейн – фізик і лауреат Нобелівської премії Альберт Ейнштейн народився передчасно в Німеччині в 1879 році. У нього була голова дивної форми, і вона була завелика за нормальний розмір. Коли йому виповнилося дев'ять років, його розвиток почав дещо прискорюватися.

Наполеон Бонапарт – відомий французький державний діяч і полководець. Наполеон Бонапарт також народився на початку 1830 року. Незважаючи на свій низький зріст, він став відомим під час Французької революції та очолив кілька кампаній.

Вінстон Черчилль – відомий британський державний діяч, письменник і прем’єр-міністр Сполученого Королівства протягом майже двох десятиліть, народився передчасно в 1874 році після того, як його мати впала.

Пабло Пікассо – один з найвідоміших художників світу, народився 25 жовтня 1883 року. Пологи проходили дуже тяжко. Дитина народилася настільки слабкою, що акушерка подумала, що вона мертва, і поклала малюка просто на стіл, поки займалася породіллею. Крім акушерки, пологи приймав доктор Дон Сальвадор, рідний дядько художника, який і врятував дитину. Тоді всі лікарі багато курили і дон Сальвадор не був винятком. Відразу після пологів він закурив сигару і коли побачив дитину, що лежить на столі, то видихнув йому дим. Це змусило дитину покашляти та закричати, що й запустило роботу дихального центру.

Катерина Мякота,  лікар педіатр-неонатолог відділення раннього дитинства з неонатальним ліжками КП «Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь