A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

«ПИТАННЯ ПІДТРИМКИ ОСІБ, ЯКІ ДОСЯГЛИ ПОВАЖНОГО ВІКУ ЧИ МАЮТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ, ЛИШАЮТЬСЯ ПРІОРИТЕТНИМИ», – ЛЮДМИЛА КОРНІЄНКО

Дата: 05.12.2022 13:30
Кількість переглядів: 102

 

Фото без описуФото без опису

«Питання підтримки осіб, які досягли поважного віку чи мають інвалідність, лишаються пріоритетними», – Людмила Корнієнко  

 

Станом 1 грудня 2022 в області проживає 412,1 тис. пенсіонерів (із них 58 тис. осіб досягли 80-річного віку) та 76 тис. осіб із інвалідністю. Соціальні послуги з догляду громадянам похилого віку та особам з інвалідністю надають 14 будинків-інтернатів, 19 територіальних центрів соціального обслуговування та 36 центрів надання соціальних послуг.

Законодавством передбачено декілька напрямів підтримки вразливих категорій населення. Про це повідомила директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко на апаратній нараді начальника Полтавської ОВА. 

Соціальні послуги надаються через терцентри соціального обслуговування. За словами Людмили Корнієнко, на сьогодні з кожною територіальною громадою відпрацьовано необхідну мережу територіальних центрів, щоб охопити соціальними послугами всіх, хто того потребує. 

Відповідно у стаціонарних установах системи соціального захисту населення перебуває 2,2 тис. осіб, які потребують постійного стороннього догляду. Соціальною послугою догляду вдома охоплено 19  тис. осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

Альтернативою здійснення догляду комунальними установами є надання соціальних послуг (послуг із догляду) фізичними особами з виплатою компенсації відповідно до постанов № 832, № 558, № 859, № 1192 Кабінету Міністрів України.

В області вказані виплати отримує  4,5 тис осіб.

Виплата компенсації відповідно до постанови № 832 (1203 осіб) та допомоги на догляд згідно з постановою № 1192 (1606 осіб) здійснюється з державного бюджету, обсяг фінансування станом на 1 грудня становить 42,6 млн грн.

Відповідно до статті 89 Бюджетного кодексу України, виплата інших видів компенсацій за надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги здійснюється з бюджетів сільських, селищних, міських рад. Станом на 1 грудня обсяг фінансування становить 21,9 млн грн. 

Постановою Кабінету Міністрів України № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» запроваджено новий вид компенсації за надання  соціальних послуг з догляду на професійній основі, функції з призначення та виплати якої покладено на виконавчі органи сільських, селищних, районних у містах, міських рад.

Розмір компенсації відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги» визначається з розрахунку 70% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі (з 01.12.2022 – 28,32 грн) за одну годину догляду за однією особою, але не більше ніж 360 годин на місяць. Виплата компенсації здійснюється щомісяця на підставі затвердженого акта про надані соціальні послуги з догляду на професійній основі.

Одним із етапів реалізації постанови № 1040 є підготовка та перепідготовка фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності. 

В області навчання фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності проводиться Полтавським інститутом економіки і права.

За підсумками наради громадам області дано відповідні рекомендації щодо актуальних питань соціального захисту населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь