A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ДЕПАРТАМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПОШИРЮЄ ВАЖЛИВУ ІНФОРМАЦІЮ ЩОДО ВИПЛАТ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ДОПОМОГ ТА ПІЛЬГ

Дата: 09.12.2022 10:00
Кількість переглядів: 111

 

Департамент соціального захисту населення поширює важливу інформацію щодо виплат державних соціальних допомог та пільг

 

Забезпечення своєчасного призначення та виплати державних соціальних допомог мешканцям області перебуває на постійному контролі Департаменту соціального захисту населення, адже завдяки системній роботі органів соціального захисту населення близько 120 тисяч сімей області вчасно та в повному обсязі щомісяця отримую державну грошову допомогу.

Враховуючи дію воєнного стану в країні, та відповідно до Постанови КМУ від 22.03.2022 № 214 для 15 тис. сімей, які з будь-яких причин не мали змогу звернутися за призначенням державних допомог на новий термін, управліннями соцзахисту населення забезпечено автоматичне продовження їх виплати.

Види державних допомог, призначення яких було автоматично пролонговано:

державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям;

допомоги на дітей одиноким матерям; допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулнозалежнии), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму. потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність;

щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею;

тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;

тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплат;

державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам інвалідністю.

Звертаємо увагу отримувачів державних допомог та пільг на зміни у чинному законодавства (постанова КМУ від 15.11.2022 № 1320). Рішенням Уряду уточнено особливості надання державних соціальних допомог та пільг на період введення воєнного стану.

ВАЖЛИВО! 3 1 січня 2023 року, автоматична виплата державних допомог, без звернення громадян, у період воєнного стану продовжується лише особам, які проживають на території територіальних громад, де ведуться воєнні (бойові) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Іншим особам виплата державних соціальних допомог, які продовжено автоматично без звернення громадян, проводиться до 31 грудня 2022 р. (включно).

Зазначені зміни також стосуються одержувачів пільг, у яких термін отримання пільг закінчився під час воєнного стану.

Це пільговики, у яких закінчився термін дії посвідчення, що дає право на пільги, а також пільговики, яким право на пільги визначається з урахуванням доходів і якими не надано інформації про доходи працездатних членів сімʼї для визначення такого права на наступний період (зокрема, учасники війни, багатодітні сімʼї, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 3, інші категорії пільговиків).

Для продовження виплати державних допомог та пільг з січня 2023 року такі особи повинні подати нову заяву з необхідним пакетом документів.

Згідно норм діючого законодавства, зокрема, державна соціальна допомога малозабезпеченим сімʼям, допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця звернення.

Звертаємо увагу! Для одержувачів державних допомог та пільг, якими вже подано заяву з необхідним пакетом документів на призначення (продовження виплати) державних допомог або пільг НІЧОГО НЕ ЗМІНИТЬСЯ. Таким особам звертатись додатково не потрібно, виплата допомог буде продовжена на термін визначений діючим законодавством.

Документи на призначення державних допомог можливо подати через:

уповноважену особу відповідної територіальної громади;

центри надання адміністративних послуг;

управління соціального захисту населення - в містах обласного значення.

Для оновлення документів, необхідних для продовження з 1 січня 2023 р. надання пільг та проведення їх перерахунку необхідно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду України, які здійснюють прийом документів за екстериторіальним принципом, тобто незалежно від місця проживання.

 

Директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь