A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

КОРОНАВІРУС: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ШТАМ КРАКЕН

Дата: 23.01.2023 14:00
Кількість переглядів: 85

КОРОНАВІРУС: Що треба знати про штам Кракен

 

     Потужна хвиля накрила Китай: 14 січня Комітет охорони здоров'я КНР заявив про смерть майже 60 тис. інфікованих трохи більше, ніж за місяць.

Дослідження Пекінського університету свідчить, що нині смертність є удесятеро вищою, ніж за попередні три роки. Такі цифри стали наслідком відмови Китаю від «політики нульового ковіду» – системи суворих карантинних обмежень з метою профілактики епідемії. Влада Китаю була змушена ухвалити рішення про її скасування на тлі масштабних протестів. У результаті протягом місяця більше 5 тис. людей померли через спричинену «ковідом» дихальну недостатність, ще більше 54 тис. – від поєднання Covid з іншими хворобами. 90% померлих – старші за 65 років, з них 56,5% – старші за 80 років.

Тривоги додає і поява нового штаму XBB.1.5 («Кракен»), характерною рисою якого є здатність дуже швидко поширюватися.

Ситуація із захворюваністю в Україні

Наразі в Україні статистика захворюваності ведеться не так ретельно, як у довоєнні часи: на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я останні дані щодо інфікування Covid-19 наведені станом на 24 лютого 2022 року. За даними заступника міністра охорони здоров'я, головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, на сьогодні показники захворюваності Covid-19 є нижчими за епідемічний поріг. За останній тиждень (9-15 січня) медики зафіксували три тисячі випадків, щотижня від коронавірусу в Україні помирають 50-70 осіб, а близько трьох тисяч опиняються у лікарні.

 Загроза нової хвилі захворювань цілком реальна.

«Кракен» – найбільш заразний

 Наразі в Україні циркулюють вісім різновидів штаму коронавірусу «Омікрон». Однак нового варіанту, XBB.1.5 («Кракен»), поки не зафіксовано.

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала «Кракен» «найбільш заразним з усіх, що були виявлені до цього». У Сполучених Штатах він з’явився всього кілька тижнів тому і за цей час вже встиг стати найбільш розповсюдженим штамом. За даними ВООЗ, з середини жовтня 2022 року по середину січня 2023 «Кракен» встиг поширитися на 38 країн світу. Тому поява штаму в Україні – питання часу, а відсутність офіційно підтверджених випадків – не гарантія того, що він у нас ще не циркулює.

Швидко виявити новий штам в Україні дуже важко, бо у нашій країні майже не займаються секвенуванням генома – визначення штаму. Крім того, більшість хворих або лікуються вдома під наглядом лікаря, або вдаються до самолікування.

 

«Кракен» – це новий підваріант штаму «Омікрон», який має наступні особливості:

  • швидше, ніж інші підваріанти, витісняє попередні варіанти вірусу (буквально за кілька тижнів у США залишилося лише 4% інших варіантів);
  • ефективніше за попередні варіанти уникає імунного захисту людини, як природного, так і штучного;
  • для нього характерні легкий перебіг та стан середньої важкості, даних про важкі форми захворюваності поки що немає.

Врятуй себе сам

У поточному епідсезоні в Україні очікується твіндемія – одночасна епідемія грипу та коронавірусу. Про твіндемію спеціалісти почали говорити ще навесні 2020 року. У нас закінчувався сезон грипу, і на його «хвості» прийшов Covid-19.

Наслідком такої коінфекції є більш тяжкий перебіг хвороби і вищий ризик смерті. Формально в Україні діє карантин: з 23 грудня 2022 року уряд продовжив його дію до 30 квітня 2023-го, а також продовжив режим надзвичайної ситуації на всій території України.

Разом із тим, усі обмеження, які діяли до війни, мають суто рекомендаційний характер.

Це означає, що носити маски і мати при собі сертифікати про вакцинацію держава громадян не зобов’язуватиме. Кожен мусить сам подбати про свою безпеку.

Якщо ви маєте можливість звернутися до сімейного лікаря, не зволікайте і зробіть щеплення проти Covid-19.

Попри воєнний стан, зробити щеплення – не проблема, вакцини є. Нині в Україні доступні: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, CoronaVac від Sinovac Biotech та Janssen від Johnson & Johnson. Перебоїв із постачанням немає.

Вакцинація дітей

Щеплюватися варто і дорослим, і дітям. Слід повертатися до вакцинації і у першу чергу слід щеплювати дітей: як від грипу, так і від коронавірусної хвороби. У США вже почали застосовувати комбіновану вакцину: проти грипу та Covid-19, нею щеплюють і дітей також. В Україні поки такої вакцини немає, зате є можливість зробити щеплення окремо від кожної з цих хвороб. По областях вже почали доставляти спеціальні вакцини для дітей віком 5-11 років.

Перед Новим роком в Україні з’явилася вакцина від коронавірусної хвороби, призначена для дітей віком 5-11 років – це Comirnaty від Pfizer-BioNTech, яка відрізняється від «дорослої» тим, що містить втричі менше активної речовини.

Протипоказань для вакцинації, як зазначають у МОЗ, всього два. По-перше, це висока температура (від 38ºC) – у такому разі варто відкласти щеплення, по-друге, це наявність алергії до компонентів вакцини.


Графіка Міністерства охорони здоров’я

Щоби вакцинувати дитину 5-11 років батькам з собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна.

Під час запису обов’язково уточнюйте наявність спеціальної вакцини Comirnaty для дітей 5-11 років.

 Усім нам слід усвідомити, що високий рівень охоплення населення вакцинацією має вирішальне значення для мінімізації впливу Covid-19 на громадську охорону здоров'я.

Проте, у довгостроковій перспективі нам потрібна вакцина другого покоління, яка захистить від інфекції та захворювання, спричиненого всіма різновидами коронавірусу.

На думку експертів, Covid-19 не збирається найближчим часом дати людству спокій, а це означає, що нові підваріанти, такі як «Кракен», скоріш за все, з'являтимуться і надалі.

 

 

                                                                     Головний спеціаліст відділу державного нагляду                   

                                                                     за дотриманням санітарного законодавства

                                                                     Миргородського районного управління

                                                                     Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                     в Полтавській області

                                                                     Григорій Захаренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь