A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

НА ПОЛТАВЩИНІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ КРУТ

Дата: 29.01.2023 12:00
Кількість переглядів: 122

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

На Полтавщині вшанували пам’ять Героїв Крут

 

Цього року 29 січня виповнюється 105-та річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Цього дня в Полтаві, біля Свято-Миколаївської церкви, де увіковічено пам'ять учасника того бою, українського діяча, священника, педагога, публіциста Демида Бурка, відбувся захід із вшанування Героїв Крут.

Участь у ньому взяли заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір, представники громадськості, духовенства, віряни. 

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави. Учасники заходу поклали квіти до пам’ятної дошки Демиду Бурку.

«Уся країна вшановує сьогодні пам'ять вояків, які захищали нашу державність. Цей бій під Крутами увійшов в історію ще однією сторінкою про незалежність. Понад 100 років минуло від часу тих подій, але той бій є прикладом звитяжної боротьби й героїзму молодих українських захисників. Можна провести історичні паралелі між тими подіями й сучасністю, де кожне покоління українців боролося з московським ворогом, – зауважив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. – Сьогодні ми вкотре маємо відродитися, пам’ятаючи, яку ціну платимо за незалежність. Вічна пам'ять усім захисникам – і тодішнім, і сучасним».

Демид Бурко, хоч і не народився в Полтаві, та тісно з нею пов’язаний. У 1913 році закінчив Вінницьку церковну-учительську школу, у березні 1915 року мобілізований до імператорського війська та воював на західному фронті. У січні 1918-го Демид Бурко бере участь у бою під Крутами. Через багато років напише вірш – спогад «На вічну пам'ять мученикам».

Під час Другої світової війни Бурко – у Полтаві, із жовтня 1941 року – секретар Полтавського єпархіального управління УАПЦ. До осені 1943 року очолював Полтавську Свято-Миколаївську церкву. Із дружиною був одним з організаторів Полтавського Українського Червоного Хреста. У часи перебування у Полтаві працював і на літературній ниві – у місцевій пресі друкував вірші та статті мистецько-культурного напрямку. У 2020 році на Свято-Миколаївській церкві встановили меморіальну дошку Демиду Бурку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь