A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ВЧАСНО РОЗПОЧАТЕ ЛІКУВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ РЯТУЄ ЖИТТЯ

Дата: 13.03.2023 16:00
Кількість переглядів: 78

 

Фото без опису

Вчасно розпочате лікування туберкульозу рятує життя

 

Триває Всеукраїнський місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який інший орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Мікобактерію туберкульозу ще називають паличкою Коха – на честь науковця, який відкрив цей збудник у 1882 році. Цей мікроорганізм не схожий на інші. Його унікальність, насамперед, полягає у тому, що він є надзвичайно стійким до умов навколишнього середовища.

Туберкульоз тривалий час розвивається без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія, що потрапила в організм, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

  • кашель, що триває понад 2-3 тижні;
  • рясне потовиділення вночі;
  • слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищення температури тіла до 37 і більше градусів, що триває понад тиждень.

У деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б кількох із перерахованих вище симптомів ви маєте звернутися до дільничого лікаря за місцем проживання – для обстеження на туберкульоз.

Для діагностування туберкульозу проводять рентгенографію органів грудної клітки та аналіз харкотиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу. Цей аналіз складається з двох частин – визначення збудника захворювання за допомогою прямої мікроскопії мазка харкотиння і посіву на спеціальні живильні середовища. Аналіз харкотиння за допомогою мікроскопії дозволяє отримати результат за кілька годин. Посів харкотиння – це більш тривале дослідження. За допомогою сучасних прискорених методів результат доступний вже через 2-3 години, а при звичайних методиках, що поки застосовуються в Україні в більшості випадків, результат можна отримати за 4-10 тижнів.

Аналіз харкотиння – це надзвичайно важливе дослідження, оскільки дозволяє не тільки підтвердити діагноз «туберкульоз», а й визначити чутливість мікобактерії до ліків. Наразі це актуально в Україні, оскільки зустрічаються випадки первинного захворювання на туберкульоз, при якому збудник захворювання стійкий (резистентний) до препаратів першого ряду. Це означає що ліки проти звичайного туберкульозу на нього не діють. Без індивідуального тесту чутливості мікобактерії до препаратів не можна бути впевненим у правильності та ефективності призначеного лікування. Якщо людина не виділяє харкотиння, слід погодитись із пропозицією лікаря пройти додаткове обстеження та здати для проведення аналізу змив із бронхів під час процедури бронхоскопії для отримання матеріалу для дослідження.

У тих випадках, коли туберкульоз уражає інші органи, проводять спеціальні рентгенологічні дослідження цих ділянок (комп’ютерну томографію органів грудної клітки, черевної порожнини, голови, урографію) і, в деяких випадках, біопсію ураженого органу для підтвердження діагнозу (забір з метою дослідження мікроскопічної частинки органу за допомогою тонкої голки).

Правильно поставлений діагноз – це запорука успішного одужання і попередження помилок у лікуванні. Допоможіть лікарю в короткі терміни провести потрібні дослідження для того, щоб бути впевненим у діагнозі.

У 90 % людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – «відкриту» і незаразну форму – «закриту». Заразна форма захворювання характеризується тим, що людина виділяє з харкотинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. За «закритої» форми туберкульозу в харкотинні не виявляють мікобактерії туберкульозу і, зазвичай, такі пацієнти взагалі не кашляють.

«Закрита» форма туберкульозу – це, як правило, рання стадія захворювання, коли в легенях виявляють окремі невеликі ділянки запалення (1-2 см). «Відкрита» форма – це пізніша стадія захворювання, коли в легенях визначають великі ділянки запалення з розпадом легеневої тканини (може бути враженою вся легеня або навіть обидві). Туберкульозне запалення призводить до відмирання уражених ділянок легень. Починається розпад розпад легеневої тканини і виділення відходять через бронхи з харкотинням. В легенях утворюються порожнини розпаду – «каверни». Якщо туберкульоз виявляють у запущеній стадії, то таких каверн у легенях багато. Кавернозна складна форма туберкульозу легень потребує тривалішого лікування, а іноді застосування допоміжних хірургічних втручань. У таких випадках завжди є кашель із виділенням харкотиння. Однак навіть при виявлені туберкульозу в запущеній стадії з наявністю каверн у легенях захворювання повністю виліковне, а каверни загоюються. При цьому, зазвичай, функція легень не втрачається.

Позалегеневий туберкульоз – це незаразна форма захворювання, коли туберкульоз загрожує тільки життю хворої людини. Для цих форм туберкульозу також характерні загальні ознаки інфекційного захворювання – нездужання, підвищення температури тіла, втрата ваги, пітливість вночі, ознаки ураження конкретного органу – збільшення лімфатичних вузлів, головний біль, болі у хребті або суглобах, ураження шкіри тощо.

Оскільки туберкульоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія, лікування спрямоване саме на знищення збудника за допомогою антибактеріальних препаратів. Інших методів не існує.

Лікування туберкульозу однакове у всьому світі. Зазвичай призначається стандартна схема лікування, що передбачає щоденний прийом 4-5 протитуберкульозних препаратів. Тривалість лікування становить, як мінімум, 6 місяців.

Вчасне обстеження та вчасно розпочате лікування може врятувати життя, адже туберкульоз виліковний!

Не займайтеся самолікуванням та лікуванням нетрадиційними методами медицини, оскільки це тільки затягує час та погіршує прогнози розвитку захворювання. Лікування туберкульозу ефективне тільки за допомогою антибактеріальних препаратів.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ

  1. Туберкульоз – виліковний, але лікування треба розпочинати якомога раніше.
  2. Туберкульоз швидко поширюється по організму.
  3. Терапія під постійним наглядом подіє лише у тому разі, якщо вона триватиме не менше 2 місяців із обов’язковим продовженням лікування до повного одужання, щоб запобігти поверненню хвороби. Будьте терплячими, ліки від туберкульозу починають діяти не відразу.
  4. Завжди прикривайте рот при кашлі або чханні.
  5. Якщо ви раптово пропустили час прийому ліків, прийміть їх обов’язково, як тільки зможете, але наступну дозу ліків можна буде приймати через 8 годин.
  6. Якщо ви вагітні, повідомте лікаря про свій стан, вам не можна робити ін’єкцій стрептоміцину.
  7. Порадьте завчасно тим, у кого кашель триває 2-3 тижні, пройти тестування на туберкульоз.
  8. Вакцинуйте БЦЖ дітей молодше 5 років, щоб попередити важкі форми туберкульозу.
  9. Негайно повідомляйте лікаря про виникнення побічних дій під час вживання ліків.
  10. Не вживайте алкоголь та наркотики, не приймайте парацетамол під час лікування туберкульозу – це призводить до руйнування печінки.
  11. Пройдіть тестування на ВІЛ-інфекцію, оскільки люди, що живуть з ВІЛ/СНІД, через ослаблений імунітет є групою ризику щодо захворювання на туберкульоз.

Боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватися протитуберкульозних правил і вимагати виконання їх від оточуючих.

 

Наталія Каун, лікар - фтизіатр КНП «Кобеляцька міська лікарня»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь