A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

11-17 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЛАУКОМОЮ

Дата: 14.03.2023 18:00
Кількість переглядів: 78

 

11-17 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

 

Однією з глобальних причин сліпоти та слабкозорості у світі є первинна глаукома, що призводить до незворотньої сліпоти в 14-20 % випадків. В Україні первинна інвалідність внаслідок патології органа зору посідає сьоме місце та складає 4 % серед дорослого населення. Найбільш поширеним типом глаукоми в Україні і світі є первинна відкритокутова глаукома.

Кількість людей, які частково чи повністю втратили зір внаслідок глаукоми складає 11,2 млн. За даними ВООЗ, 50 % хворих у розвинених країнах та 90 % у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них проблеми, не отримують лікування і не спостерігаються у лікарів.

Фактори ризику глаукоми включають системні та офтальмологічні чинники, але наявність навіть кількох таких факторів в однієї людини не завжди призводить до захворювання. А. П. Нестеров (1982 р.) вважав, що вирішальну роль у розвитку первинної відкритокутової глаукоми відіграє спадковість.

Медико-соціальне значення глаукоми полягає не лише в зростанні поширеності та високому рівні інвалідизації, але й у значних економічних витратах держави та пацієнта. Своєчасне лікування може врятувати ваш зір, проте чим довше ви відкладаєте похід до офтальмолога, тим більші шанси незворотної втрати зору. Тож, як тільки ви помітили у себе затуманення зору – поспішіть на діагностику.

Глаукома – це хронічне захворювання ока, при якому спостерігається підвищення внутрішньоочного тиску та атрофія зорового нерва.

Небезпечним є те, що зір втрачається поступово та абсолютно безболісно.

Часто пацієнти звертаються до лікарів на пізніх стадіях, коли лікування уже малоефективне.

Симптоми

Іноді можуть спостерігатись:

біль в очах;

помутніння зору;

різке погіршення зору.

Методи діагностики глаукоми

На першому етапі проводиться загальна діагностика очей. При підозрі на глаукому також проводять наступні процедури:

оптично-когерентна томографія (ОСТ) – метод вимірювання кута передньої камери ока і диску зорового нерва;

гоніоскопія – огляд дренажної системи очного яблука;

комп’ютерна периметрія – дослідження зорових полів;

інфрачервона пахіметрія з визначенням індивідуального очного тиску.

Якщо офтальмолог діагностував у вас глаукому, головне – не панікувати і підійти серйозно до процесу лікування. Чітко виконуйте усі призначення лікаря: дотримуйтесь процедур та дозування препаратів. Це дозволить тримати хворобу під контролем та не допустити подальшу втрату зору.

Існують три основні напрями лікування:

медикаментозне лікування;

лазерне;

хірургічне втручання.

Залежно від стадії розвитку захворювання, лікар офтальмолог може призначити медикаментозне, лазерне, хірургічне або навіть комбіноване лікування.

Медикаментозне лікування

Найпоширеніший метод лікування ранніх проявів глаукоми – це очні краплі, котрими потрібно користуватись із визначеною регулярністю. Якщо краплі не дають бажаного результату, лікарі вдаються до лазерного лікування.

Лазерне лікування глаукоми

Лазерна терапія – абсолютно безболісна та досить оперативна процедура.

Пацієнт не відчуває жодного дискомфорту. Недолік – підходить не всім пацієнтам, і має тимчасовий ефект.

Успіх хірургічного лікування залежить від таких факторів, як тип і стадія глаукоми, присутність інших супроводжуючих станів (наприклад, катаракти), досвіду хірурга і загального стану пацієнта. Різні типи глаукоми можуть потребувати різного хірургічного втручання Чим раніше проведене хірургічне лікування, тим кращий прогноз для зору. Хірургічні методи з використанням пластикових імплантатів чи імплантатів з медичної сталі можуть бути корисними при деяких типах глаукоми. Повне одужання звичай займає близько 6 тижнів.

Залишається велика група найбільш тяжких нозологічних форм глаукоми, що об'єднані терміном «рефрактерна глаукома». При всіх видах рефрактерних глауком, основною проблемою залишається надлишкове рубцювання шляхів відтоку внутрішньоочної рідини (ВОР), створених завдяки антиглаукоматозній операції. Вже давно привертає увагу офтальмологів застосування різних дренажів з авто-, ало- і ксенотканини або синтетичних матеріалів, призначених для створення нових шляхів відтоку ВОР.

Висновки

Глаукома — серйозна хвороба, що на цьому етапі розвитку медицини є невиліковною. Проте своєчасна діагностика та фахове лікування можуть зупинити процес її розвитку та зберегти ваш зір. Головне – не зволікати та за перших ознак погіршення зору звертатись до офтальмологів. А після 40 років та при наявності спадковості необхідно щорічно проходити профілактичний огляд.

 

 

Лариса Левченко, лікар-офтальмолог

КДЦ КП «Лубенська лікарні інтенсивного лікування» 

угору ↑


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь