Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ПРОГРАМА ОБМІНУ ЛАМП РОЗЖАРЮВАННЯ НА LED-ЛАМПИ ОНОВЛЮЄ ЛОГІСТИКУ

Дата: 26.03.2023 08:00
Кількість переглядів: 107

 

Фото без опису

Програма обміну ламп розжарювання на LED-лампи оновлює логістику

 

В Україні триває започаткована Урядом України та Європейським Союзом всеукраїнська програма безкоштовного обміну ламп розжарювання на енергоощадливі LED-лампи. Станом на 22 березня 2023 року в усіх населених пунктах України сумарно доступно 11 млн ламп, які можуть забезпечити ощадним освітленням біля 2,2 млн домогосподарств. 

Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Зважаючи на динаміку попиту і для забезпечення безперервної доступності ламп для обміну, починаючи з 22 березня поступово скорочуватиметься кількість відділень Укрпошти та населених пунктів, де обмін ламп буде можливим. В найвіддаленіших селах, які долучилися до програми нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. 

Починаючи з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях Укрпошти в містах-мільйонниках та обласних центрах, де зберігаються найвищий попит і потреба. 

Українцям, які хочуть зробити попереднє замовлення ламп, варто перевірити, чи представлене їхнє відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, мешканці міст, смт, та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися, подати заявку й обміняти лампи, коли вони надійдуть саме у це відділення. Для обміну до 5 ламп старого зразка з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп потрібно мати при собі паспорт, РНОКПП та лампи. Перевірити наявність відділень, в яких можливо здійснити обмін ламп, можна у застосунку Дія або на сайті Укрпошти в розділі «Новини».

Для тих хто вже зробив замовлення у застосунку Дія, лампи будуть доступні у всіх відділеннях Укрпошти по всій країні до 28 березня. Отримати лампи без попереднього замовлення можливо, якщо вони є в наявності.

Довідково

Від старту програми з обміну 31 січня 2023 року понад 3 мільйони українців скористались можливістю замінити застарілі енергоємні лампи на енергоощадні. Через реєстрацію у застосунку Дія (23%) та вільний обмін (77%) вони отримали більше 14 мільйонів LED-ламп. Зокрема, кількість ламп, які обміняли мешканці Київщини, стрімко наближається до позначки 2 млн,  Дніпропетровщини – 1, 4 млн, Львівщини – 1,1 млн, Харківщини - 860 тис., Одещини - 810 тис., Вінниччини - 730 тис., Черкащини – 510 тис. 

В пікові дні кількість обмінів, зафіксованих у відділеннях Укрпошти, сягнула 550 000.  

Замінивши застарілі лампи на енергоощадні,  кожна родина може зменшити споживання електричної енергії у вісім разів, а економія від експлуатації 14 млн ламп, які вже обміняли, прирівнюється, приблизно, до потужності роботи Київської ТЕЦ-5.  

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

угору ↑


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь