Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Шкідливі комахи у плодовому саду. Каліфорнійська щитівка-карантинний організм

Дата: 05.04.2023 09:00
Кількість переглядів: 85

 

Каліфорнійська щитівка великої шкоди завдає груші, яблуні, вишні, сливі, черешні, абрикосу, персику а також мигдалю, волоському горіху, глоду, айві, троянді, бузку, липі, акації, вербі та тополі. Щитівка проникла на територію України з Угорщини, поширилася на Закарпатті й продовжує заселяти нові ареали.

Щитівки (Diaspididae, Hemiptera) присмоктуються до гілок, пагонів, стовбурів рослин і живляться їхніми соками. Небезпечний шкідник має вигляд блискучого щитка з декількома рядами дрібних «зерен».Пошкоджені рослини припиняють ріст, пагони викривляються, кора тріскається. Плоди і листя рослин покриваються червоними плямами й обпадають. Особливо потерпають від щитівки молоді дерева. Дорослі дерева відстають у рості й поступово засихають. Типовим для ураження щитівкою є виділення липкої медової роси.

Каліфорнійська щитівка Quadraspdiotus perniciosus Comst. пошкоджує близько 270 видів культурних і дикорослих рослин. У європейській частині ареалу найбільшої шкоди заподіює яблуні. Трапляється у південних і південно-західних областях України.Каліфорнійська щитівка витримує значні морози і спеку. Її шкодочинність зумовлюється високою плодючістю (від 50 до 400 личинок), великою кількістю поколінь (до 4 і більше), широким спектром пошкоджуваних видів рослин, високою екологічною пластичністю виду.

Немає сортів, які були б стійкими до щитівки, а за відсутності обробки шкідник зберігається у верхівках дерев і мігрує на сусідні сади. Комаха оселяється значними колоніями на гілках, листках і плодах. Живиться вмістом клітин рослини, які проколює хоботком. Унаслідок цього порушується мінеральний та органічний обмін. Листя передчасно обпадає, пагони відстають у рості, викривлюються і засихають. На стовбурах і гілках з’являється характерна мережа тріщин. Колонії шкідника ховаються під пошкодженою корою, отримуючи прихисток від несприятливих умов та хімічних заходів боротьби. У яблуні пошкоджені ділянки кори біля місця уколу шкідника відокремлюються від тканини, коркуються, що зумовлює почервоніння, добре помітне на зеленій молодій корі і шкірці плодів. На фоні червоної плями добре помітні щитівки. Найбільш небезпечна каліфорнійська щитівка для саджанців і молодих насаджень, які гинуть за 1–2 роки.Уразливими до каліфорнійської щитівки є сорти: Шафран Літній, Пепін Лондонський, Бельфлер жовтий, Кальвіль сніговий, Джонатан, Папіровка,Голден Делішес..Низька температура повітря і кількість морозних днів знижують чисельність усіх видів щитівок.Каліфорнійська щитівка поширюється із посадковим та щепним матеріалом — саджанцями, живцями, одягом і взуттям людей, знаряддями праці.

Захист саду від щитівок

Боротьба зі щитівками є комплексною і достатньо тривалою. Якісний посадковий матеріал до продажу піддають фумігації бромистим метилом у спеціальних камерах. За наявності більше п’яти щитків на 10 см гілок або в разі вегетації п’яти личинок на 1 см товстих гілок необхідно обприскати дерева в осередках шкідника інсектицидами за 2–4 доби після закінчення цвітіння яблуні. Точніше строк обробки встановлюють за початком виходу личинок з-під щитків.

Рано-навесні до розпускання бруньок (за температури не нижче ніж 4 °C) оптимально застосовувати 4–5%-вий препарат 30 В, а під час вегетації та після цвітіння — Пірінекс Супер 420 (Біфентрин, 20 г/ л + хлорпірифос, 400 г/ л). Нурел Д (Хлорпірифос, 500 г/ л + циперметрин, 50 г/ л, к. е.) ефективний у першій половині червня. Усі ці препарати, окрім прямої дії, справляють післядію. Під олійними емульсіями щитівки задихаються.

Агротехнічні заходи включають:

• викорчовування пошкоджених старих дерев, що не мають господарського значення, а також проріджування старих садів і видалення нерентабельних насаджень;
• ретельне очищення стовбурів та основних гілок плодових дерев від мертвої кори, під якою можуть бути колонії щитівок, та її спалювання;
• огляд і проріджування крон дерев, видалення сухих гілок, зниження висоти крон дерев для забезпечення кращої обробки їх хімічними препаратами і продуктивності;
• знищення прикореневої та чагарникової порості навколо стовбурів, у міжряддях і на узбіччях доріг;
• видалення і знищення всіх гілок, сучків та залишків кори після обрізування й очищення.

Перш ніж купувати саджанці і прищепи, їх ретельно оглядають на яскравому денному світлі. Якісні саджанці супроводжуються документами, що підтверджують карантинний і фітосанітарний стан цієї продукції.

Забороняється отримувати посадковий і прищепний матеріал плодових культур, плодів і рослин із вогнищ поширення щитівки. Карантинному огляду підлягають усі імпортні партії посадкового та прищепного матеріалу. Відбирають та оглядають зразки згідно з чинним державним стандартом.

За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: м.Миргород, вул. Кашинського,6 А, тел. (05355)5-26-56

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                                         С. Надтока

                                                                                                                                                         О

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь