Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ЦЬОГО РОКУ ПОСІВНА НА ПОЛТАВЩИНІ ПОЧАЛАСЯ РАНІШЕ ВИЗНАЧЕНИХ СТРОКІВ

Дата: 11.04.2023 12:00
Кількість переглядів: 73

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Цього року посівна на Полтавщині почалася раніше визначених строків

 

7 квітня відбулося засідання обласного штабу сприяння підготовці та проведенню комплексу польових робіт у 2023 році. Окрім членів штабу, на нього запросили голову ГО «Полтавська обласна Асоціація фермерів і приватних землевласників» Василя Бурлаку та очільника ради сільгосптоваровиробників області Івана Кочергу.

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик розповів про стан справ у галузі та визначив основні пріоритети на цей сезон.

«На наших сільгоспвиробниках тримається продовольча безпека не тільки Полтавщини, а й країни. Сьогодні обговорюємо стан справ у галузі та завдання, які стоять перед нами в період посівної кампанії, – розповів Олексій Бруслик. – Станом на 6 квітня аграрії області залучили кредитні кошти на суму 871 млн грн, зокрема з урядової програми «Доступні кредити 5-7-9» – на суму 427 млн грн. Нині ми працюємо над розробкою обласної програми з підтримки сільгоспвиробників, яка буде винесена на розгляд наступної сесії обласної ради. На останньому засіданні Ради оборони області було скорочено час комендантської години, зокрема й з урахуванням потреб аграріїв».

Наразі на ринку міндобрив і засобів захисту рослин дефіциту не спостерігається. Тому є всі передумови для належного проведення весняно-польових робіт.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Сергій Фролов розповів, що цього року аграрії раніше звичного почали посівну.

«Наразі засіяли 26 тисяч гектарів і підживили озимини на понад 150 тисячах гектарів, – розповів Сергій Фролов. – Усього цього року треба засіяти 1,4 мільйона гектарів. Тобто посівні площі порівняно з минулим роком не зменшилися».

На засіданні штабу також обговорили низку важливих питань: нюанси роботи аграріїв у комендантську годину, пересування великогабаритної техніки й інформування патрульної поліції про це.

Аграріям рекомендували застосування безпілотних літальних апаратів для обробітку посівів і підживлення, як і минулого року, узгоджувати безпосередньо на місцях із РВА, громадами і військовими.

Також розглянули питання бронювання працівників агросектору.

«Алгоритм роботи і діяльність чат-групи ще минулого року показали ефективність. І надалі ми працюватимемо в такому форматі. Крім того, відпрацювали з центрами зайнятості, закладами освіти варіанти поповнення резервів працівників агропідприємств, а також підвищення кваліфікації кадрів. Цього року є дефіцит спеціалістів, який пов'язаний із мобілізаційними заходами, але сьогодні захист держави стоїть на першому плані. Звісно, ми повинні дбати і про продовольчу безпеку. Є норми законодавства, на які будемо спиратися», – підсумував Олексій Бруслик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь