Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

НЕРЕСТОВА КАМПАНІЯ 2023 – АЛГОРИТМ ВЗАЄМОДІЇ

Дата: 21.04.2023 18:00
Кількість переглядів: 80

 

Фото без опису

Нерестова кампанія 2023 – алгоритм взаємодії

 

Нерестова кампанія – найвідповідальніша пора рибоохоронної роботи, від успіху якої залежатиме рибопродуктивність наших водойм на роки. Зважаючи на початок нерестової заборони, Держрибагентством проведено спільну нараду за участі керівництва Мінагрополітики, Держпродспоживслужби та громадськості, присвячену питанням взаємодії держорганів та інших стейкхолдерів на цей період.

«Під час нерестової заборони необхідно максимально взяти під контроль водойми та пункти продажу водних біоресурсів, і не допустити порушення правил рибальства. Це важливо для того, щоб в майбутні роки, ми мали якісний вітчизняний продукт, який би забезпечував продовольчу та економічну безпеку країни. Для цього потрібні узгоджені спільні дії учасників процесу та контролюючих органів», - зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня.

Т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок представив учасникам наради Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури», який наразі знаходиться на підписі у Президента України.

«Закон є основоположним у реформуванні рибної галузі, зокрема він доповнює рибну сферу новими термінами, оптимізує функції органів державної влади у сфері рибного господарства, запроваджує Єдину державну електронну систему управління галуззю, новий механізм розподілу лімітів і квот на ринку, закладає основи для простежуваності походження водних біоресурсів, врегульовує питання надання в оренду гідротехнічних споруд, а також питання щодо любительського рибальства, що перевищує обсяги безоплатного вилову, що розширює права рибалок-любителів тощо. Одним із найважливіших інструментів Закону є Єдина державна електронна система управління рибним господарством, яка має поєднати весь функціонал Держрибагентства. Завдяки їй буде збудована система простежуваності походження водних біоресурсів, яку від нас очікує ЄС. До речі, Держпродспоживслужба разом з Держрибагентством і представниками бізнесу визначені у цій системі одними з головних її користувачів», - наголосив Ігор Клименок.

«Питання збереження водних біоресурсів дуже важливе у контексті забезпечення продовольчої безпеки і економічного розвитку країни. Сподіваюсь, що рано чи пізно, ми врешті-решт повернемося до того рівня видобування водних біоресурсів, яким славилася наша країна раніше. Всі заходи щодо поліпшення координації спільних дій мають на меті саме збереження нашого рибного фонду. Впевнена, що спільними зусиллями обох наших держорганів нам вдасться покращити роботу по збереженню рибного потомства», - відзначила зі свого боку т.в.о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.

Водночас директор Департаменту організації використання водних біоресурсів, аквакультури та наукового забезпечення Держрибагентства Володимир Вовкотруб поінформував учасників про відпрацювання планів спільних заходів з правоохоронними, природоохоронними органами із залученням профільних громадських організацій та представників рибальської спільноти на час нерестової кампанії.

«Консолідація зусиль дасть змогу використовувати інформаційні та інші можливості органів влади задля забезпечення максимально сприятливих умов проходження нересту. Рибоохоронні патрулі Держрибагентства наразі готові до посиленого режиму несення служби в координації з іншими державними органами. Одним із важливих завдань з охорони водних біоресурсів у нерест є також робота з виявлення реалізації незаконного вилову у місцях їх збуту, де особливої ваги набуває ефективна взаємодія працівників Держрибагентства і Держпродспоживслужби.

Ефективність цієї взаємодії створює економічні передумови для зменшення браконьєрства. Слід звернути увагу, що внаслідок впровадженням реформ у рибній галузі, на ринку можуть з’явитися нові суб’єкти господарювання, які повинні здійснювати свою діяльність при наявності необхідних дозволів. Варто нагадати, що нерестова заборона не стосується рибної продукції підприємств аквакультури. При цьому, при здійсненні контрольних заходів у місцях реалізації водних біоресурсів, необхідно звертати особливу увагу на види, типові саме для промислового вилову. Особливо, коли вони реалізуються не в замороженому стані, а в охолодженому чи живому», - зазначив Володимир Вовкотруб.

Під час засідання фахівці Держпродспоживслужби також ознайомили учасників з актуальною інформацією щодо Порядку державної реєстрації суб’єктів господарської діяльності за напрямом первинне виробництво (рибальство), реєстрації рибоприймального пункту та особливостями здійснення ветеринарно-санітарного державного контролю (нагляду) за водними біоресурсами та продукції з них на продуктових ринках, торгівельній мережі та закладах харчування.

«Наступні два місяці – дуже важливі в роботі Держрибагентства та Держпродспоживслужби зі створення сприятливих умов проходження нересту наших рибних популяцій. Для забезпечення ефективної боротьби з браконьєрством, наша робота передусім – це «на воді». Ваша ж основна допомога, аби незаконно виловлена риба не реалізовувалася на прилавках магазинів, ринків і у місцях несанкціонованої торгівлі. Впевнений, що спільна та узгоджена рейдова робота збільшить ризики і зменшить мотивацію для браконьєрської спільноти у ННН – рибальстві», - підкреслив очільник Держрибагентства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь