Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

23 КВІТНЯ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ПСИХОЛОГА

Дата: 23.04.2023 16:00
Кількість переглядів: 55

 

Фото без опису

23 квітня – Всеукраїнський день психолога

 

Кожна людина заслуговує бути щасливою.

Саме тому вкрай важливим є її психологічний стан, уміння його підтримувати та відновлювати. До якісного та повноцінного надання послуг у медичних закладах долучаються психологи. Їх діяльність покликана сприяти збереженню та зміцненню здоров’я пацієнтів, відновленню психологічного стану людей, які пережили психологічну травму, стрес, особисту кризу; опинились у складних життєвих обставинах; перебувають у стані депресії та апатії.

Психолог, який працює в лікувальному закладі, вивчає психологічні особливості та проблеми, проводить психологічну діагностику та корекцію, сприяє поліпшенню морально-психологічного клімату соціального середовища – родини та колективу.

Крім того, цей фахівець здійснює психопрофілактику серед людей груп ризику щодо розвитку психічних, психосоматичних та поведінкових розладів, психодіагностику, медико-психологічну реабілітацію пацієнтів з різними соматичними захворюваннями спільно з відповідними лікарями-спеціалістами, пацієнтів з різними видами психічних, психосоматичних та поведінкових розладів, надає їм психологічну допомогу. Здійснює заходи з психопрофілактики професійного вигорання працівників закладу охорони здоров'я та пацієнтів. Надає психологічну допомогу особам різного віку, які її потребують. 

Особливе місце в сфері медичних послуг належить паліативній допомозі. Її надають пацієнтам з обмеженою тривалістю життя та невиліковними прогресуючими захворюваннями, що не піддаються лікуванню сучасними методами та засобами, і супроводжуються вираженим больовим синдромом, тяжкими порушеннями життєдіяльності. Такі люди потребують медичної допомоги, догляду, психологічної підтримки. 

Дізнаючись про невиліковне захворювання, пацієнти отримують психологічні проблеми, починаючи від стресу та тривоги за здоров’я аж до екзистенційної кризи та переусвідомлення власного Я. Часто це впливає на якість життя та на перебіг самого захворювання. У таких станах потрібна фахова допомога. Психотерапія може бути застосована для коригування дезадаптивної поведінки, переосмислення, пошуку та прийняття оптимальних рішень; стабілізації емоцій, регуляції тривоги, прийняття втрати (надій, працездатності, мобільності); покращення чи підтримки якості життя, налагодження соціальної підтримуючої взаємодії, профілактики коморбідних психічних розладів.

В умовах воєнного стану багато людей переживають виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу й паніку.

Війна принесла випробування у наше життя. Для того, щоб зберегти психічне здоров’я, потрібна індивідуальна та колективна психологічна стійкість. Це ті уміння, які дозволять пройти крізь усі випробування, зберігаючи, відновлюючи та підтримуючи при цьому психічне здоров’я, особистісну цілісність та соціальні зв’язки.

Психічне здоров’я – це стан балансу, що визначається не просто відсутністю психічних захворювань, а цілим комплексом соціальних, економічних та біологічних факторів, бо наш організм і психіка (наш мозок) функціонують лише разом. Зберегти та відновити психологічний стан допомагає психолог.

Потрібно постійно дбати про психічне здоров’я, яке нерозривно пов’язане з фізичним. Наприклад, якщо тіло людини здорове, тобто, має гарний баланс серцево-судинної, ендокринної, опорно-рухової систем, то її психіка швидко відновлюється, а психічно здорова людина може протистояти зовнішнім подразникам та сприймає стресові ситуації, як виклики життя. Однак людині, яка має знижений настрій, депресивний фон, життя не приносить задоволення, бо в неї хворобливі внутрішні відчуття. Саме вони і призводять до психічних, поведінкових та психосоматичних розладів. Дбати про психіку, щоб почуватись у гармонії з собою, з суспільством, із навколишнім середовищем і щоб діяльність приносила задоволення, допомагає психолог.

Психологи сформулювали загальні поради, як опанувати себе в критичних умовах та підтримувати здоровий психічний стан. Вони перегукуються з порадами, лікарів щодо здорового способу життя.

Можна виділити п’ять основних компонентів, перший з яких – це гарний сон. Під час сну ми відновлюємо свої основні життєві потреби. Мозок відпочиває і людина долає напруження.

Друге універсальне правило – збалансоване харчування. Для цього не потрібно притримуватися якоїсь особливої дієти. Харчування має бути: сталим, збалансованим, корисним, наповненим набором речовин, потрібних нашому організму (мікроелементи, вітаміни).

Третє правило – щоденна фізична активність, у першу чергу – спорт. Він сприяє виділенню гормону дофаміну, що впливає на відчуття радості. За допомогою цього гормону ми отримуємо задоволення та не відчуваємо болю.

Четвертий компонент для повноцінного функціонування та підтримки психічного здоров’я в тонусі – спілкування. Люди – соціальні істоти, тому соціальна ізоляція є шкідливою. Потрібно спілкуватися з друзями, сім’єю, колегами, однодумцями. Світ побудований на комунікації. Підтримка стосунків – це найважливіша робота, яку ми виконуємо у нашому житті.

П’яте правило – робити собі приємно. Слід займатися тим, що приносить задоволення. Спробуйте відпочивати так, щоб ви були задоволені своїм відпочинком: прочитайте книгу, зробіть хенд-мейд речі спільно з родиною, приготуйте разом вечерю. Час від часу тіште себе солодощами (наприклад, шоколадом, який дає гормон щастя).  Знаходьте щодня пару годин для відпочинку, під час яких будете займатись речами, які вам подобаються.

Шановні колеги! З нагоди Всеукраїнського дня психолога прийміть найщиріші вітання та побажання миру, здоров’я та успіхів у вашій професійній діяльності!

Олена Холоділова, психолог Комунального підприємства «Пирятинська лікарня Пирятинської міської ради»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь