Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

26 КВІТНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ. ЧОРНОБИЛЬ ЗАЛИШАЄТЬСЯ З НАМИ

Дата: 26.04.2023 16:00
Кількість переглядів: 84

 

Фото без опису

26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії. Чорнобиль залишається з нами

 

У квітні 1986 року внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції був практично зруйнований четвертий енергоблок. Внаслідок цього в навколишнє середовище потрапило понад 11х1018 Бк радіонуклідів, що призвело до радіоактивного забруднення 50,5 тисячі км2 території України, де мешкали більше 2,4 мільйона осіб.

 

Для мінімізації наслідків катастрофи була потрібна безпрецедентна мобілізація сил та ресурсів. До робіт по ліквідації аварії було залучено десятки тисяч висококваліфікованих спеціалістів з різних галузей народного господарства; крім того призвано понад 340 тисяч військовослужбовців.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», був створений Національний реєстр України постраждалих в результаті аварії на ЧАЕС. В його структуру  входять соціологічний, дозиметричний і медичний підреєстри. Складовою частиною Національного реєстру є Український військовий реєстр та його підрозділи.

Основні питання моніторингу за станом здоров’я постраждалих регулюють стаття 16 та 17 вищезазначеного Закону (в редакції від 06.06.1996 року).

В нашій області на обліку в лікувально-профілактичних закладах нараховується 14 721 тисяча постраждалих, в тому числі 8044 тисячі ліквідаторів.

Спостереження за станом здоров’я ліквідаторів аварії на ЧАЕС свідчать про зміни транзиторного та стабільного характеру у стані їхнього здоров’я. Саме у ліквідаторів спостерігається зростання радіаційно-обумовленої соматичної патології.       Більшість науковців схиляються до думки, що зростання соматичної патології у ліквідаторів пов’язано з негативним впливом наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема з дією радіаційного фактору.

Результати досліджень, що були проведені фахівцями Наукового центру радіаційної медицини АМН України, свідчать про те, що у ліквідаторів, які  перебували в зоні у 1986 – 1987 роках та отримали опромінення 250 мЗв і більше, захворюваність значно вища, ніж у тих, хто отримав менші дози опромінення. Вчені європейських країн також отримали дані, які свідчать про достовірну залежність соматичної захворюваності від дози опромінення за класами хвороб ендокринної системи, крові та кровотворних органів, системи кровообігу.

Серед ліквідаторів чоловіки складають 91,3%. Більшість із них на час аварії мали вік 25-45 років. Серед жінок, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, також переважна більшість осіб, які на той час знаходилися у репродуктивному віці. За роки, що минули з часу аварії, відбулося суттєве «старіння» ліквідаторів. Саме тому у них значно прискорилися дегенеративні, хронічні та патологічні процеси, що суттєво погіршили стан їх здоров’я.

До 1992 року поширеність захворювань серед ліквідаторів, незважаючи на тенденцію до зростання, залишалася нижчою, ніж серед усього населення області. У 2021-2022 роках поширеність хвороб системи кровообігу  вища від аналогічного показника серед всього населення області у 1,8 раза; захворювання системи органів травлення перевищує у 3,4 раза; ендокринної системи – у 5 разів; нервової системи – у 11 разів. В середньому на одного обстеженого ліквідатора фіксується 3,7 хвороби.

Показник загальної захворюваності становить: 4135,6 на 10 тисяч населення;

на першому місці – хвороби системи кровообігу, на другому – органів травлення, на третьому – нервової системи.

Показник первинної захворюваності становить 1723,6  на 10 тисяч:

  • на першому місці – хвороби  органів дихання;

  • на другому – органів системи кровообігу;

  • на третьому – органів травлення.

Високий рівень захворюваності призводить до високого рівня інвалідизації. Серед ліквідаторів майже кожен п’ятий – людина з інвалідністю, що пов’язана з роботами по ліквідації наслідків аварії. Щорічно кількість людей з інвалідністю серед постраждалих збільшується на 100-130 осіб. Основними причинами інвалідності є хвороби системи кровообігу (37% від загальної кількості випадків), нервової системи (36% випадків) та новоутворення (21% випадків).

За прогнозованими розрахунками і в подальшому очікується зростання загальної захворюваності у ліквідаторів, що, відповідно, може призвести до значно вищого рівня інвалідизації.

Це свідчить про необхідність ретельного планування диспансерних оглядів, профілактики та реабілітації учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Л. Острянин, заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи КП «Обласна клінічна лікарня відновного лікування та діагностики з обласними центрами планування сім’ї та репродукції людини, медичної генетики»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь