Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ЗНАЧЕННЯ ІМУНІЗАЦІЇ В ПРОФІЛАКТИЦІ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Дата: 28.04.2023 12:00
Кількість переглядів: 50

 

Фото без опису

Значення імунізації в профілактиці інфекційних хвороб

 

Триває тиждень імунізації. Чи замислювались ви над питанням: «Для чого потрібні профілактичні щеплення, наскільки вони важливі для кожного із нас, для суспільства в цілому, для держави?». Навколо профілактичних щеплень завжди було багато сумнівів, домислів, страхів та помилкових уявлень.

Суть вакцинації полягає у створенні захисту проти інфекційних захворювань. Імунна система людини реагує на введення вакцини, виробляючи найефективніший імунітет проти інфекції.

Вакцинація – єдиний спосіб захисту від низки захворювань, які неможливо вилікувати іншими методами, або при яких можливі важкі ускладнення. Вродженого імунітету до тих захворювань, від яких існують щеплення, немає. Якщо мати малюка в дитинстві хворіла інфекційними хворобами, то в перші 3-6 місяців життя здорова доношена дитина може бути захищена материнськими антитілами, які потрапили через плаценту в дитячий організм під час вагітності та через грудне молоко. Діти, що народились недоношеними, та ті, що знаходяться на штучному вигодовуванні, такого захисту не мають. А оскільки уникнути контактів із хворими людьми важко і можливість захворіти в результаті цих контактів велика, то дуже важливо щеплювати дітей раннього віку. Вакцинація дає як особистий захист кожному із нас, так і забезпечує колективний імунітет.

Імунопрофілактика:

  • це попередження інфекційних захворювань;

  • більш легкий перебіг інфекції у випадку захворювання;

  • зниження летальності та ускладнень від інфекційних захворювань і їх наслідків;

  • вакцинопрофілактика щорічно рятує 750 тисяч дітей від інвалідності;

  • 3 мільйони смертей у світі попереджується завдяки вакцинації щорічно. 

Вакцинація є питанням національної безпеки країни.

Кожна країна має свій національний календар щеплень. Наш Національний календар включає обов’язкову вакцинацію проти 10 інфекцій: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, правцю, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту, гемофільної інфекції. Також у цьому календарі вказано рекомендовані щеплення проти вітряної віспи, гепатиту А, ротавірусної, папіломавірусної, менінгококової, пневмококової інфекцій, проти грипу.

Зараз актуальними є щеплення проти коронавірусної інфекції, які дозволено проводити дітям з 5-річного віку.

Коли приходить час щеплювати дитину, у батьків виникає багато запитань пов’язаних із вакцинацією:

  • в якому віці краще розпочинати вакцинацію?

  • як підготувати малюка до щеплення?

  • якими вакцинами проводити щеплення?

  • які можливі реакції у дитини після проведення щеплення та які ускладнення може дати та чи інша вакцина?

  • як щеплювати дітей із проблемами у стані здоров’я?

Здорові діти не потребують спеціальної підготовки до проведення щеплення. Необхідно лише заздалегідь поміряти температуру тіла. Перед щепленням лікар обов’язково оглядає дитину.

Ви повинні проінформувати лікаря:

  • чи не було випадків підвищення температури тіла у дитини в попередні дні та інших ознак нездоров’я (кашлю, нежиті, порушення випорожнення, висипки);

  • чи не було в дитини алергії на продукти харчування, ліки, обов’язково повідомити про наявність у Вас чи вашої дитини хронічних захворювань, та повідомити про те, які ліки в зв’язку з даним захворюванням одержує дитина;

  • необхідно попередити лікаря про післявакцинальні реакції у батьків дитини, та у дитини у разі проведення повторного щеплення, розповісти як переносились попередні введення вакцини.

Уразі необхідності лікарем будуть призначення додаткові обстеження дитині та консультації відповідних фахівців. Дітям, які мають алергічні захворювання, щеплення проводяться поза загостренням і з призначенням протиалергічних препаратів до та після вакцинації. Дітям, які часто хворіють респіраторними захворюваннями щеплення проводяться на фоні відсутності захворювання, в так званому, спокійному періоді, при необхідності обстеживши на наявність хронічних інфекцій, аномалій розвитку, імунодефіцитних станів. Але варто пам’ятати, що вакцинація таким дітям необхідна навіть в більшій мірі, чим їх здоровим ровесникам, так як у них більше ймовірності важкого та ускладненого перебігу захворювання.

Дітям старшого віку, що мають хронічні захворювання, щеплення проводять після закінчення загострення з проведенням подальшої реабілітаційної терапії основного захворювання з метою попередження загострення після вакцинації.

Насторожено до профщеплень ставляться батьки дітей із неврологічними проблемами через боязнь погіршення стану здоров’я в післявакцинальний період. На жаль, батьки не враховують, що саме інфекційні захворювання набагато небезпечніші ніж вакцинація. Діти із прогресуючими враженнями центральної нервової системи (хромосомні, генетичні, вроджені аномалії розвитку, ДЦП), розумовою відсталістю, психічними захворюваннями не в гострому періоді, та ті, які перенесли запальні захворювання нервової системи, не мають протипоказів до профілактичних щеплень. Таких дітей вакцинують за індивідуальним календарем на фоні симптоматичної терапії. Судомний синдром, викликаний підвищенням температури тіла, також не є протипоказом, вакцинація в такому випадку проводиться після дообстеження та не раніше ніж через 30 днів після останнього судомного нападу. У випадку епілепсії питання про вакцинацію вирішується індивідуально, залежно від важкості перебігу захворювання. Якщо тривала та стійка ремісія, то вакцинації дітей із епілепсією проводяться на фоні протисудомної терапії в умовах стаціонару. Після щеплення та в наступні дні батьки повинні приділяти особливу увагу дитині, конторювати її стан та самопочуття. Перші три доби слід проводити термометрію. Якщо стан дитини задовільний, поведінка не змінилась, дитина активна, апетит хороший, сон спокійний, то його режим не потрібно змінювати. В післявакцинальному періоді намагайтесь не контактувати з хворими людьми, не плануйте подорожі, далекі поїздки на протязі 7-10 днів після щеплення.

Якщо стан дитини після щеплення погіршився, підвищилась температура тіла, з’явились ознаки гострого захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря. Своєчасне звернення до лікаря дасть можливість вияснити з чим пов’язане погіршення самопочуття дитини – з реакцією на вакцину чи з захворюванням. Правильно встановлений діагноз та вірна лікувальна тактика сприятиме безпечній вакцинації в подальшому.

Інфекційні захворювання, як і раніше, залишаються реальною загрозою життю та здоров’ю населення, бо віруси та бактерії живуть з нами, щосекунди ми вдихаємо мільйони мікроорганізмів.

Важко сказати, коли і де може відбутись зараження. Ви впевнені, що вас і ваших дітей оточують абсолютно здорові люди? Крім імунітету, що сформувався в кожного із нас, існує поняття колективного імунітету, що формується у  випадку, якщо 85-95% суспільства будуть вакциновані. Вакциновані люди створюють захист для оточуючих вдома і в колективах, захищаючи тих, кому за станом здоров’я вакцинація протипоказана.

У 2019 році ВООЗ внесла відмову від вакцинації в перелік глобальних загроз людству. Вакцинація продемонструвала свою виняткову ефективність, безпечність та економічність.

В даний час низький рівень захворюваності на інфекції, що керуються імунопрофілактикою, обумовлений високим обсягом вакцинації в попередні роки. Із часом рівень захисних антитіл зменшується, імунітет слабшає. В разі, якщо кількість вакцинованих людей зменшиться до 70%, підвищиться ризик спалахів інфекційних захворювань і навіть епідемій.

Тільки вакцинація надійно захистить вашу сім’ю від  ризику інфекційних захворювань.

Щеплюйтеся. Захистіть себе та близьких вам людей!

Лариса Соловей, лікар-педіатр Центру ПМСД м. Горішні Плавні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь