Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Дмитро Лунін розповів деталі проведення першої операції з трансплантації серця в Полтаві

Дата: 10.05.2023 12:00
Кількість переглядів: 73

 

 

3C6A1163

8 травня в Полтавській обласній клінічній лікарні імені М.В. Скліфосовського вперше провели трансплантацію серця – складну кардіохірургічну операцію.

Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Це неймовірна новина не тільки для Полтавщини, а й для країни. Успішну операцію виконали медики обласної лікарні імені Скліфосовського разом із колегами з Інституту серця МОЗ України і довели, що на базі нашої обласної лікарні можна надавати такий високий рівень медичної допомоги, – розповів Дмитро Лунін. – Це гарний старт для подальшого розвитку цього напряму в регіоні».

Нове серце отримав 49-річний реципієнт із Київщини, якому поставили діагноз – дилатаційна кардіоміопатія. Без трансплантації шансів на життя у нього не було.

Головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського Григорій Оксак розповів, що пересадка серця тривала близько 5 годин, а підготовчі роботи – всю ніч.

«Операцію проводили найкращі фахівці України. З обласної лікарні працювали трансплант-координатор, нейрохірурги, нейрореаніматологи, судинні хірурги, анестезіологи, – розповів Григорій Оксак. – Підготовчі роботи виконали медики ПОКЛ, зокрема й діагностику смерті мозку – складне інструментальне й лабораторне обстеження пацієнта».

Так як серце не транспортується, операцію робили в Полтаві, де був донор. Серце треба було з організму вилучити й відразу пересадити. Тож реципієнта на операцію привезли сюди.

Донор – жінка з Полтавської області. Крім серця, для трансплантації іншим пацієнтам буде використано печінку та дві нирки.

«Перед операцією з трансплантації серця медики вишикувалися коридором пошани донору. Йому завдячують життям чотири людини. Велика вдячність рідним донора за складне, але важливе рішення. Дякую медикам за високий професіоналізм», – додав Дмитро Лунін.

Трансплантацію інших органів пацієнтам проведуть у Києві. Хірург і операційна сестра з обласної лікарні поїхали на операцію з трансплантації нирки до Києва, щоб стати першими асистентами і перейняти досвід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь