Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Дмитро Лунін розповів деталі проведення першої операції з трансплантації серця в Полтаві

Дата: 10.05.2023 12:00
Кількість переглядів: 69

 

 

3C6A1163

8 травня в Полтавській обласній клінічній лікарні імені М.В. Скліфосовського вперше провели трансплантацію серця – складну кардіохірургічну операцію.

Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Це неймовірна новина не тільки для Полтавщини, а й для країни. Успішну операцію виконали медики обласної лікарні імені Скліфосовського разом із колегами з Інституту серця МОЗ України і довели, що на базі нашої обласної лікарні можна надавати такий високий рівень медичної допомоги, – розповів Дмитро Лунін. – Це гарний старт для подальшого розвитку цього напряму в регіоні».

Нове серце отримав 49-річний реципієнт із Київщини, якому поставили діагноз – дилатаційна кардіоміопатія. Без трансплантації шансів на життя у нього не було.

Головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського Григорій Оксак розповів, що пересадка серця тривала близько 5 годин, а підготовчі роботи – всю ніч.

«Операцію проводили найкращі фахівці України. З обласної лікарні працювали трансплант-координатор, нейрохірурги, нейрореаніматологи, судинні хірурги, анестезіологи, – розповів Григорій Оксак. – Підготовчі роботи виконали медики ПОКЛ, зокрема й діагностику смерті мозку – складне інструментальне й лабораторне обстеження пацієнта».

Так як серце не транспортується, операцію робили в Полтаві, де був донор. Серце треба було з організму вилучити й відразу пересадити. Тож реципієнта на операцію привезли сюди.

Донор – жінка з Полтавської області. Крім серця, для трансплантації іншим пацієнтам буде використано печінку та дві нирки.

«Перед операцією з трансплантації серця медики вишикувалися коридором пошани донору. Йому завдячують життям чотири людини. Велика вдячність рідним донора за складне, але важливе рішення. Дякую медикам за високий професіоналізм», – додав Дмитро Лунін.

Трансплантацію інших органів пацієнтам проведуть у Києві. Хірург і операційна сестра з обласної лікарні поїхали на операцію з трансплантації нирки до Києва, щоб стати першими асистентами і перейняти досвід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь