Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Запитання-відповідь про артеріальну гіпертензію

Дата: 17.05.2023 18:00
Кількість переглядів: 88

 

17 Травня Карлінська (Артеріальна Гіпертензія) (2)

Консультує фахівець – кандидат медичних наук, лікар-кардіолог КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського ПОР» Олена Карлінська.

  • Олено Генріхівно, як людині зрозуміти, чи може у неї виникнути артеріальна гіпертензія?

  • Як не дивно, але ризик розвитку підвищеного тиску можна спрогнозувати. На деякі фактори ми, на жаль, не можемо вплинути. Це стать, ранній початок менопаузи, спадковість або вікові зміни судин.

Але залишаються фактори, на які ми можемо вплинути, і тим самим зменшити ризик розвитку гіпертензії. Наприклад, надмірна вага, куріння та надмірне вживання алкоголю, надмірне вживання солі, малорухливий спосіб життя або ж психоемоційні чинники.

Інколи артеріальна гіпертензія може виникнути на фоні певного захворювання. Ми називаємо це вторинною артеріальною гіпертензією. Вона може бути обумовлена супутніми порушеннями функції нирок, ендокринної системи, прийомом лікарських засобів тощо.

За даними МОЗ України, у першому півріччі 2020 року, коли планетою крокувала пандемія COVID-19, від серцево-судинних захворювань померло в 200 разів більше людей, ніж від коронавірусу. Смертність від серцево-судинних захворювань постійно зростає.

  • Які захворювання зумовлюють виникнення гіпертензії?

  • Первинний альдостеронізм, стеноз ниркових артерій, феохромоцитома, синдром Кушинга, ренопаренхіматозні захворювання нирок, синдром обструктивного апное сну. Всі ці захворювання також призводять до гіпертензії.

Підвищенню артеріального тиску сприяють лікарські препарати і харчові субстанції: нестероїдні протизапальні засоби, кортикостероїди, симпатоміметики, амфетаміни, кокаїн, екстазі, дієтичні таблетки для схуднення (фенілпропаноламін та сибутрамін),  оральні контрацептиви, циклоспорин, еритропоетин, трициклічні антидепресанти, таргетна терапія при раку, корінь солодки, лакриця.

  • Що ж таке «артеріальний тиск» насправді?

  • Верхній (систолічний) АТ – це рівень кров’яного тиску, що виникає в момент максимального скорочення серцевого м’яза. Нижній (діастолічний) АТ – це рівень кров’яного тиску, що виникає в момент максимального розслаблення серцевого м’яза.

Одиницею вимірювання АТ є міліметр ртутного стовпа (мм рт. ст.).

  • Який тиск вважається нормальним?

  • Оптимальний рівень артеріального тиску – до 140/90 мм.рт.ст.

Є таке поняття: цільовий (офісний/домашній) систолічний артеріальний тиск. У людей від 18 до 69 років систолічний артеріальний тиск вважається нормальним при показниках 120-130 мм.рт.ст.

Але треба пам’ятати, що норма – поняття відносне. Так, при наявності цукрового діабету верхній тиск повинен бути 120-130- мм.рт.ст.; у пацієнтів із хронічною хворобою нирок <140-130 мм.рт.ст. Якщо артеріальна гіпертензія поєднується з ішемічною хворобою серця, норма цього показника 120-130 мм.рт.ст.; при наявності (або при перенесеному) інсульті/транзиторній ішемічній атаці – 120/130 мм.рт.ст. (нижчий допустимий, якщо добре переноситься). У людей віком 70 років і більше – 130-140 міліметрів (нижчий також допустимий, якщо добре переноситься).

Цільовий (офісний) діастолічний артеріальний тиск має бути нижче 80 мм.рт.ст. для всіх пацієнтів, які лікуються.

  • Які симптоми підвищення тиску?

- Це головні болі, запаморочення, миготіння «мушок» перед очима, нудота, блювота, дискомфорт і біль в ділянці серця. Але подібні симптоми можуть бути ознакою інших хвороб – не обов'язково артеріальної гіпертензії.

Не слід забувати, що у багатьох хворих підвищення тиску протікає безсимптомно.

  • Якими ускладненнями загрожує артеріальна гіпертензія?

  • Серед можливих ускладнень артеріальної гіпертензії – ниркова та серцева недостатність, стенокардія, ураження периферичних артерій, порушення зору, інсульт, інфаркт міокарда. Це все може призвести до інвалідності людини і навіть до смерті.

Якщо ви помічаєте хоча б поодинокі випадки різкого підвищення тиску і поганого самопочуття, слід відразу звернутися до лікаря.

Діагностика артеріальної гіпертензії починається з простого виміру артеріального тиску (бажано на обох руках). У поодиноких випадках тиск на різних руках може відрізнятися (різниця до 20 одиниць вважається нормою).

  • Як правильно контролювати тиск у домашніх умовах?

  • Існує методика домашнього моніторування артеріального тиску. Постійний контроль потрібно проводити не менше 3-7 днів. Для більш точних результатів тиск вимірюють вранці та ввечері у спокійному стані до прийому їжі та ліків. Після 5-хвилинного відпочинку, сидячи проводять два вимірювання з інтервалом 1-3 хвилини. Якщо перед процедурою було значне емоційне або фізичне навантаження, потрібно збільшити період відпочинку до 15-30 хвилин, щоб домогтися зниження артеріального тиску.

Нормальний «домашній АТ» – менше 130/80 мм.рт.ст. Діагностичний критерій артеріальної гіпертензії – це коли «домашній АТ» перевищує 135/85 міліметрів ртутного стовпчика.

Діагноз артеріальної гіпертензії підтверджують при повторному візиті пацієнта до медичного закладу. Артеріальна гіпертензія діагностується, якщо при двократному вимірюванні в різні дні систолічний артеріальний тиск пацієнта перевищує або дорівнює 140 мм рт.ст., і/або діастолічний артеріальний тиск ≥ 90 мм рт.ст.

Проте організм кожної людини індивідуальний, тому остаточний вердикт може винести лише лікар. Він вивчає анамнез хворого та призначає йому додаткові обстеження для підтвердження діагнозу.

  • Як можна нормалізувати свій артеріальний тиск?

  • Це, перш за все, модифікація способу життя: зменшення вживання солі, дієта, зменшення вживання кави, чорного та зеленого чаю, зниження маси тіла, відмова від паління, регулярна фізична активність. Сьогодні особливо важливо зменшувати ймовірність стресу. 

Також обов'язкові своєчасні профілактичні огляди. Тим більше не можна відкладати візит до лікаря при погіршенні самопочуття!

Якщо артеріальна гіпертензія вже діагностовано, важливу роль у лікуванні відіграє прихильність до призначеної терапії. Низька прихильність корелює з величиною підвищення АТ та є показником негативного прогнозу в пацієнтів з АГ.

Пам'ятайте! Артеріальна гіпертензія підступна і може на якийсь час «затаїтися», а потім повернутися пострілом у вигляді гіпертонічного кризу з тяжкими ускладненнями. Який препарат і скільки разів на день приймати, може призначити лише лікар.

Те, що добре для сусіда, може бути отрутою для вас.

Якщо у вас навіть періодично підвищується тиск, не чекайте погіршення. Зверніться до лікаря.

Бережіть себе та своїх близьких! 

Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь