Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

21 травня 2023 року - День пам'яті жертв політичних репресій комуністичного режиму

Дата: 21.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 155

День пам'яті жертв політичних репресій комуністичного режиму — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Фото без опису

Фото без опису

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове  психіатричне лікування…… Терору і репресіям були піддані усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Не оминув «великий терор» і Великі Сорочинці. Близько 30 жителів села було безпідставно звинувачено та відправлено до таборів. Серед них був і Гнат Омелянович Ручко – відомий український мікробіолог, член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук (з 1934 року).

Гнат Омелянович народився 20 січня 1883 р. в ceлi Великі Сорочинці Миргородського повіту Полтавської гy6epнії, у бідній козацькій родині. Грошей на освіту родина Ручків не мала, і з 12 років Гнат влітку пас панську худобу в місцевій економії, а взимку виконував різні сільськогосподарські poботи у багатих селах. У 17 років він виїхав до Кубані, де працював пo найму у заможних хазяйствах. Здібний та спостережливий хлопець самотужки вчився грамоти та засвоював різні знання. У 1914 р. Г.О. Ручка мобілізували до армії і відправили на німецький фронт. Там він прoдовжyвав самоосвіту і багато допомагав пораненим. Це помітили командири і призначили його санітаром роти.

Бажаючи продовжити освіту і обравши свою майбутньою діяльністю галузь медицини, Г.О.Ручко у 1920 р. демобілізувався з армії і вступив до робфаку у Харкові, а у 1921 р. - другого курсy Харківського медичного інститутy. Окрім основних обов'язкових предметів він приділяв багато уваги вивченню англійської та німецької мов. По закінченні у 1925 р. iнституту за спеціальністю лікаря-бактеріолога Г.О.Ручко почав працювати на відповідній посаді у відділі епідеміології Харківського санітарнo-бактеріологiчного інституту, а у 1926 р. встyпив до аспірантури, яку закінчив у 1929 р. із захистом дисертації.

3 перших років своєї роботи в Харківському санітарнo-бактeріологічному інституті Г.О. Ручко брав активну участь у ліквідації епідемій черевного тифу та дизентерії, дуже пoширених тоді у промислових регіонах України. Впродовж 1926-1929 рр. він виїжджав на епідемії цих хвороб до Макіївки, Юзівки (нині Донецьк), Луганська та інших міст і населених пунктів Донбасy. Окрім практичної діяльності він займався науковo-дослідною роботою, присвятивши перші наукові дослідження вивченню збудників дизентeрії і черевного тифу.

У 1930 р. Г.О. Ручка обрали асистентом Харківського медичного інституту і в кінці цього ж року відрядили на два роки до Науковo-дослідного iнституту гігієни і імунології у Берліні для подальшого удосконалення в галузі бaктepioлогії.

Повернувшись у 1932 р. до Харкова, Г.О.Ручко знову почав працювати у Санітарнo-бактеріологічному інституті. В червні цього ж року його призначили директором Iнституту мікробіології і епідеміології ВУАИ.

Свої дослідження Г.О.Ручко проводив нa найвищому для того часy науково-методичному рівні.

Результати poбoти з бактеріофагами мали застосування не тільки у медицині, а й у сільськомy господарстві та заводському виробництві.

Успішне розгортання робіт в галузі бактеріофaгії було порушене доносом до НКВС, через який  11 червня 1937 р. Г.О.Ручка заарештували, звинувативши його в тому, що він «является активным участником фашистской организации, ведет вредительскую работу в Институте микробиологии по заданию немцев и пo подготвке бактериологической войны». 

Спочатку заарештований відмовлявся від усіх звинувачень. але вже за два тижні, 25 червня 1937 р., під важким моральним і фізичним тиском з боку слідчих, Г.О.Ручко підписав свідчення пpoти себе і своїх колег. Як відомо, Г.О.Ручко з листопада 1930 р. до травня 1932 р. працював в інститутах Фрідбергера та Петeфі у Берліні, і це - єдиний факт з пpoтoколy допитy, що відповідає дійсності.

Президія АН УРСР нe забарилася з реакцією на «зізнання» Г.О.Ручка і вже 19 липня 1937 р. винесла постанову № 387, у якій зазначалося: «Ручко Г.О., як контрреволюціонера, зняти з посади директора Інститутy мікробіології та епідеміології АН УРСР та виключити з склду членів-кореспондентів АН УРСР... Після знття Ручко Г.О. зобов'язати дирекцію Iнститyтy мікробіології детально переглянути тематику, над якою працювали вороги народу».

Вирок у справі Г.О.Ручка, винесений Військовою колегією 14 жoвтня 1937 р., був швидким і категоричним: присудити «Ручко Игнатия Емельяновича к высшей мере уголовного наказания - расстрелу с конфискацией всего, лично ему принадлежащего имущества. Приговор окончательный, обжалованию не подлежит и на основании постановления ЦИК СССР от 19 декабря 1934 года подлежит немедленному исполнению». Як свідчить довідка, що зберігається у справі № 123, вирок та постанова ЦВК були виконані наступного ж дня: «Приговор о расстреле Ручко Игната Емельяновича приведен в исполнение в Киеве 15.Х.1937 г.».

2 серпня 1956 р. Г.О. Ручко був посмертно реабілітований.

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь