Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

21 травня 2023 року - День пам'яті жертв політичних репресій комуністичного режиму

Дата: 21.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 132

День пам'яті жертв політичних репресій комуністичного режиму — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Фото без опису

Фото без опису

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове  психіатричне лікування…… Терору і репресіям були піддані усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Не оминув «великий терор» і Великі Сорочинці. Близько 30 жителів села було безпідставно звинувачено та відправлено до таборів. Серед них був і Гнат Омелянович Ручко – відомий український мікробіолог, член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук (з 1934 року).

Гнат Омелянович народився 20 січня 1883 р. в ceлi Великі Сорочинці Миргородського повіту Полтавської гy6epнії, у бідній козацькій родині. Грошей на освіту родина Ручків не мала, і з 12 років Гнат влітку пас панську худобу в місцевій економії, а взимку виконував різні сільськогосподарські poботи у багатих селах. У 17 років він виїхав до Кубані, де працював пo найму у заможних хазяйствах. Здібний та спостережливий хлопець самотужки вчився грамоти та засвоював різні знання. У 1914 р. Г.О. Ручка мобілізували до армії і відправили на німецький фронт. Там він прoдовжyвав самоосвіту і багато допомагав пораненим. Це помітили командири і призначили його санітаром роти.

Бажаючи продовжити освіту і обравши свою майбутньою діяльністю галузь медицини, Г.О.Ручко у 1920 р. демобілізувався з армії і вступив до робфаку у Харкові, а у 1921 р. - другого курсy Харківського медичного інститутy. Окрім основних обов'язкових предметів він приділяв багато уваги вивченню англійської та німецької мов. По закінченні у 1925 р. iнституту за спеціальністю лікаря-бактеріолога Г.О.Ручко почав працювати на відповідній посаді у відділі епідеміології Харківського санітарнo-бактеріологiчного інституту, а у 1926 р. встyпив до аспірантури, яку закінчив у 1929 р. із захистом дисертації.

3 перших років своєї роботи в Харківському санітарнo-бактeріологічному інституті Г.О. Ручко брав активну участь у ліквідації епідемій черевного тифу та дизентерії, дуже пoширених тоді у промислових регіонах України. Впродовж 1926-1929 рр. він виїжджав на епідемії цих хвороб до Макіївки, Юзівки (нині Донецьк), Луганська та інших міст і населених пунктів Донбасy. Окрім практичної діяльності він займався науковo-дослідною роботою, присвятивши перші наукові дослідження вивченню збудників дизентeрії і черевного тифу.

У 1930 р. Г.О. Ручка обрали асистентом Харківського медичного інституту і в кінці цього ж року відрядили на два роки до Науковo-дослідного iнституту гігієни і імунології у Берліні для подальшого удосконалення в галузі бaктepioлогії.

Повернувшись у 1932 р. до Харкова, Г.О.Ручко знову почав працювати у Санітарнo-бактеріологічному інституті. В червні цього ж року його призначили директором Iнституту мікробіології і епідеміології ВУАИ.

Свої дослідження Г.О.Ручко проводив нa найвищому для того часy науково-методичному рівні.

Результати poбoти з бактеріофагами мали застосування не тільки у медицині, а й у сільськомy господарстві та заводському виробництві.

Успішне розгортання робіт в галузі бактеріофaгії було порушене доносом до НКВС, через який  11 червня 1937 р. Г.О.Ручка заарештували, звинувативши його в тому, що він «является активным участником фашистской организации, ведет вредительскую работу в Институте микробиологии по заданию немцев и пo подготвке бактериологической войны». 

Спочатку заарештований відмовлявся від усіх звинувачень. але вже за два тижні, 25 червня 1937 р., під важким моральним і фізичним тиском з боку слідчих, Г.О.Ручко підписав свідчення пpoти себе і своїх колег. Як відомо, Г.О.Ручко з листопада 1930 р. до травня 1932 р. працював в інститутах Фрідбергера та Петeфі у Берліні, і це - єдиний факт з пpoтoколy допитy, що відповідає дійсності.

Президія АН УРСР нe забарилася з реакцією на «зізнання» Г.О.Ручка і вже 19 липня 1937 р. винесла постанову № 387, у якій зазначалося: «Ручко Г.О., як контрреволюціонера, зняти з посади директора Інститутy мікробіології та епідеміології АН УРСР та виключити з склду членів-кореспондентів АН УРСР... Після знття Ручко Г.О. зобов'язати дирекцію Iнститyтy мікробіології детально переглянути тематику, над якою працювали вороги народу».

Вирок у справі Г.О.Ручка, винесений Військовою колегією 14 жoвтня 1937 р., був швидким і категоричним: присудити «Ручко Игнатия Емельяновича к высшей мере уголовного наказания - расстрелу с конфискацией всего, лично ему принадлежащего имущества. Приговор окончательный, обжалованию не подлежит и на основании постановления ЦИК СССР от 19 декабря 1934 года подлежит немедленному исполнению». Як свідчить довідка, що зберігається у справі № 123, вирок та постанова ЦВК були виконані наступного ж дня: «Приговор о расстреле Ручко Игната Емельяновича приведен в исполнение в Киеве 15.Х.1937 г.».

2 серпня 1956 р. Г.О. Ручко був посмертно реабілітований.

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь