A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Департамент соціального захисту населення поширює важливу інформацію щодо протидії та запобіганню домашньому та гендернозумовленому насильству

Дата: 29.05.2023 18:00
Кількість переглядів: 42

 

1 (3) (1)

Домашнє насильство – наразі одна з найбільш розповсюджених форм порушень прав людини у сучасному суспільстві. На жаль, виклики, які принесла з собою війна, торкнулись та негативно вплинули і на цю сферу.

Попередження та протидія цим нецивілізованим явищам є одним із пріоритетних завдань соціальної роботи в громаді та одним із напрямів Комплексної програми соціального захисту населення Полтавської області.

Департамент соціального захисту населення облвійськадміністрації приділяє особливу увагу сприянню діяльності спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, у тому числі постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Наразі в області діють: 39 мобільних бригад, 5 денних центрів соціально-психологічної допомоги (Котелевська, Полтавська, Шишацька, Кременчуцька, Пирятинська територіальних громадах) та 5 служб первинного соціально-психологічного консультування (Решетилівська, Миргородська, Семенівська, Щербанівська, Глобинська територіальні громади.)

Також соціальна підтримка та допомога особам, постраждалим від домашнього насильства надається працівниками 11 центрів соціальних служб, 36 центрів надання соціальних послуг, фахівцями із соціальної роботи 8 територіальних громад.

Для наочного відображення територіального охоплення населення області, Департаментом розроблено інтерактивну карту надавачів соціальних послуг та спеціалізованих служб, яка доступна на сайті ОВА за посиланням https://u.to/vCKyHw

Також поширюємо інформацію щодо офіційних способів та каналів зв’язку щодо протидії та запобіганню насильства в сім’ї.

По-перше, це національні “гарячі лінії”:

безкоштовна та цілодобова “гаряча лінія” 15-47 (з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей)

національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів) або на короткий номер (безкоштовно з моб.телефонів) 116 123

єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги (цілодобово, безкоштовно) 0 800 213 103

Зателефонувавши на будь-який з цих номерів, можна отримати психосоціальну і юридичну підтримку та консультацію щодо подальших дій.

По-друге, в разі вчинення насильства обов’язково потрібно телефонувати до органів Національної поліції «102» для подальшого отримання необхідного захисту, належного фіксування випадку насильства, перенаправлення до інших суб’єктів взаємодії для отримання комплексної допомоги.

По-третє, можна зателефонувати до місцевої територіальної громади/районної держадміністрації та повідомити про випадок скоєння насильства над вами або стосовно іншої людини, якщо Ви стали свідком такого випадку. Уповноважена посадова особа (структурний підрозділ) проводить роботу з прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства, вживає заходів реагування на факти вчинення насильства та надає допомогу постраждалим особам.

Якщо потрібен безпечний тимчасовий прихисток: цілодобово відкриті двері денних центрів з «кризовими кімнатами» (перебування до 10 днів), притулків (до 90 днів), невідкладних анонімних пунктів медико-психологічної допомоги, соціальних квартир. На кожному з таких закладі є гарантований догляд, включаючи медичний і соціальний.

 

Директор Департаменту соціального

захисту населення Людмила КОРНІЄНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь