Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

На Полтавщині створюватимуть центр для захисту й допомоги дітям, постраждалим або свідкам насильства

Дата: 07.06.2023 14:00
Кількість переглядів: 79

 

3 (4)

Відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Полтавською ОВА, обласною радою й Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» з питань сприяння захисту й підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства. Планують створити безпечний і дружній до дитини простір.

«У центрі надаватимуть захист та допомогу в процесі правосуддя дітям, які постраждали або стали свідками насильства. Він працюватиме за міжнародною моделлю Барнахус, – розповів начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. – Наше завдання – забезпечити ефективну координацію дій, аби кожна дитина могла отримувати якісну соціальну, правову і психологічну допомогу, а кривдники були покарані. Спільними силами будуємо світ, де діти зможуть рости, навчатися і розвиватися у безпеці».

Виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська розповіла, що в Україні створені вже шість центрів Барнахус. Проєкт реалізують за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

«Наша команда має амбітну мету, щоб такі центри в майбутньому з’явилися у кожній області чи великому місті. Це особливо важливо в умовах війни, коли діти стають свідками і постраждалими від воєнних злочинів. Модель центрів Баранахус  – це не лише створення простору для дружнього опитування дитини, це координація на місцях, – розповіла Галина Скіпальська. – Бо коли дитина після злочину повертається назад у громаду, вона там має отримати якісні психологічні послуги».

Меморандум про співпрацю передбачає створення центру, навчання координаторів, інвестування в обладнання та інше. У розбудові Барнахус будуть задіяні всі структури, що залучені до процесу правосуддя.

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко подякував партнерам за співпрацю: ««Діти – найбільш вразлива категорія, на жаль, уже мають статус жертв війни і потребують соціального та правового захисту. Дуже добре, що таке представництво буде в Полтаві, щоб малеча якомога менше отримувала травматизації під час проведення процесуальних дій. Полтавська обласна рада всебічно сприятиме роботі центру».

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик наголосив на актуальності появи такого центру в області.

«За 2022 рік на Полтавщині в 153 кримінальних провадженнях свідками чи потерпілими проходили діти. Існує потреба у здійсненні процесуальних дій із дотриманням прав дітей, – розповів Олексій Бруслик. – Уже проведена перша сесія навчань координаторів центру, цього тижня розпочнеться друга сесія навчань».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь