Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Як не втрачати пильність та довести до автоматизму здатність розпізнавання фішингу?

Дата: 20.08.2023 10:00
Кількість переглядів: 41

 

Людина За Комп'ютером

Сьогодення – час, коли вміння розпізнавати фішинг стає настільки ж важливим, як і дихання. У світі, де хакерські атаки завдають великих шкод, виявлення спроб кібератак – це мистецтво, яке має опанувати кожний.

За останнє десятиліття, фішинг став найпоширенішим знаряддям для хакерських нападів. Втрати від цих атак сягають величезних розмірів, включаючи витоки конфіденційної інформації та шифрування даних. Особливо важливо відмітити загрозу, яку несе компрометація корпоративних електронних адрес. Це може призвести до доступу до комп'ютерів з віддаленої локації і наступного шифрування даних.

Але не варто панікувати! Є спосіб бути на крок попереду хакерів – SLAM. Ця абревіатура має глибокий сенс:

S (sender) - Відправник

L (link) - Посилання

A (attachments) - Вкладені файли

M (message) - Текст повідомлення

Ретельно аналізуючи ці чотири основні компоненти, ми зможемо визначити, чи заслуговує довіри електронне повідомлення:

Перевіряємо відправника. Важливо ретельно перевіряти відправника електронного листа. Часто шахраї або підробляють реальну електронну адресу, або використовують подібну до неї.

Наведіть курсор на посилання, не переходячи за ним. Хакери часто використовують гіперпосилання у фішингових листах. Оскільки вони не містять шкідливого коду, а лише скеровують користувачів на небезпечний сайт, антивірусні програми «не помічають» їх. Якщо ви працюєте за стаціонарним комп’ютером, ви можете перевірити гіперпосилання наведенням на нього курсору – так ви зможете побачити справжню URL-адресу, приховану за посиланням чи кнопкою. З мобільного пристрою це складніше зробити, тому радимо звернутися до ймовірного відправника, щоб перевірити легітимність електронного листа.

Не відкривайте неочікувані або дивні вкладені файли. Вкладені файли все ще широко використовуються у фішингових електронних листах. Наприклад, небезпечний файл може маскуватися під велике замовлення на купівлю ваших товарів. Адресат може побачити знайомий документ і відкрити його, навіть не замислюючись. З часом стає все важче визначити, які типи файлів не можна відкривати. Кіберзлочинці навчилися вбудовувати зловмисний код у всі типи документів. Існують навіть заражені PDF-файли. Тому ніколи не відкривайте дивні або неочікувані додатки.

Уважно читайте текст повідомлення. З розвитком технологій ми навчилися пробігати очима чималенькі тексти. Це допомагає нам швидко обробляти велику кількість інформації, яка надходить щодня. Але якщо ви поспішно переглядаєте фішинговий електронний лист, ви можете пропустити деякі ознаки того, що це пастка.

Бережіть себе та свої дані!

Управління цифрової трансформації Полтавської ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь