Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

«Всетурбота»: Чим більш захищені люди, тим сильніша держава

Дата: 23.08.2023 12:00
Кількість переглядів: 83

 

Учасники Наради (1) (1)

Проект із надання інтегрованої медико-соціальної послуги маломобільним людям похилого віку розпочинає роботу на Полтавщині. Його особливість у тому, що ця допомога надаватиметься вдома. Меморандум про співпрацю команди «Всетурботи» з двома департаментами Полтавської ОВА – охорони здоров’я та соціального захисту населення – укладено цими днями. Проєкт реалізується агенцією «One Healt» у рамках Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDS) та сприяння Університетських клінік Женеви.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, ця співпраця дуже важлива. Адже назріла потреба ще раз перевірити, чи всі, хто потребує, охоплені увагою соціальних працівників, місцевих громад, чи про всіх маломобільних мешканців знають у старостатах, наскільки якісною, доступною і достатньою є така турбота. Війна стала тригером стресів, хвороб – інфарктів, інсультів, цукрового діабету. Додаткове навантаження на сімейних лікарів спричиняють військові, внутрішньо переміщені особи. Дуже важливо, що проект працюватиме паралельно і у співпраці з медичними та соціальними закладами комунальної власності.

Керівна партнерка агенції One Healt Наталія Ольберт-Синько розповіла про суть проєкту: із 1 вересня у громадах області почнуть працювати дві медико-соціальні команди. У складі кожної – медична сестра, соціальний працівник, за потреби – соціальний робітник, водій авто. Медсестра робить базовий огляд, визначає рівень цукру, сатурацію, міряє тиск, визначає, які ліки приймає пацієнт. За потреби – навчає пацієнта чи його родичів виконувати ці обстеження та фахово доглядати за лежачою людиною. Якщо є необхідність, задіює мобільну медичну команду чи допомагає організувати приїзд сімейного лікаря. Досвід роботи проєкту на Рівненщині показав, що 70 відсотків маломобільних людей, котрі потребують додаткової допомоги (серед них і ВПО, і військові), на обліку у соціальних службах не стояли і про можливу підтримку громади не знали. Завдання проєкту – надати допомогу з базових, зокрема й гігієнічних, потреб і зробити так, щоб про цю людину та її потреби у громаді знали. У Полтавській області проєкт працюватиме 9 місяців (із 1 вересня по 31 травня) у шести громадах. Першими стануть Диканська й Козельщинська, куди команда виїжджатиме вже незабаром для координаційної зустрічі з керівництвом громад, фахівцями Центру первинної медико-санітарної допомоги та спеціалістами терцентрів. Без такої співпраці неможлива довіра місцевих мешканців, не запрацює «сарафанне радіо». Соціальний працівник у складі команди має бути місцевий. Дуже важливий навчальний компонент: у ході реалізації проєкту пройдуть «живі» тренінги з паліативної допомоги та догляду вдома. Чим більше захищеними почуватимуться люди, тим сильнішою стане держава.

Директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Людмила Корнієнко пояснила, що наразі найзатребуванішою послугою терцентрів, центрів соціального обслуговування у 55 громадах області є догляд удома. Нею користуються 19 тисяч мешканців громад. Ще 4100 людей отримують виплати по догляду за маломобільними чи літніми людьми. Проєкт «Всетурбота» – це додаткова можливість доступу до сучасних послуг із самообслуговування. Є сподівання на забезпечення сучасними засобами догляду. Головне – виявити нових людей, які потребують, але не охоплені стороннім доглядом; нікого не пропустити. У найближчій перспективі потреба у домашньому догляді зростатиме – через наслідки війни, відтік працездатного населення, міграцію всередині країни.

Керівник Полтавського обласного центру громадського здоров’я Ніна Дурдикулиєва  зазначила, що при департаменті охорони здоров’я з залученням фахівців соціального захисту для вирішення завдань цього проєкту створено групу супроводу у складі профільних експертів.

Участь у зустрічі в Департаменті охорони здоров’я (онлайн і очно) взяли всі громади, що будуть залучені до проєкту. Заступник селищного голови Котельви Ольга Саєнко говорить, що у програмах соціального спрямування громада вже співпрацює  з багатьма іноземними донорами. «Всетурбота» – чергова нагода виявити тих, хто ще не перебуває на обліку, навчити, допомогти, зробити їхнє життя довшим і комфортнішим.

Під час зустрічі сторони підписали Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння між Департаментом охорони здров’я Полтавської ОВА, департаментом соціального захисту населення ОВА та агенцією «One Healt», котра реалізує проєкт Всетурбота».

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь