Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Обережно: алергічна реакція на укуси комах

Дата: 28.08.2023 13:00
Кількість переглядів: 101

 

Що Робити Коли Вкусила Бджола

Літо – це пора квітів, фруктів, ягід, меду і комах. На просторах нашої країни представлена величезна різноманітність комах, частина яких при укусах можуть спровокувати розвиток алергічної реакції у людей із підвищеною чутливістю.

Алергія на комах може з’явитися в будь-якому віці. Якщо після першого укусу червона пляма навколо місця укусу більше 10 сантиметрів, потрібно звернутися до лікаря-алерголога. Спеціальні тести покажуть – це місцева реакція або справжня алергія. Остання тягне за собою серйозні наслідки: імунна система сприймає цей білок, як дуже загрозливий, і виробляє антитіл більше в 10-100 разів. Цей гістамін викликає розширення судин, падіння тиску, зупинку серця, набряки.

У пацієнтів, чий організм надто сприйнятливий до отрути комах, може розвинутися не місцева, а системна реакція на укус. У цьому випадку буде потрібно кваліфікована медична допомога, бо загальна реакція організму становить загрозу для життя і здоров’я.

Серед симптомів системних алергічних реакцій:

  • скарги на проблеми з диханням: вони можуть бути виражені досить сильно – аж до повної втрати можливості дихати;
  • поява кропив’янки на великих ділянках тіла, включаючи ті, на яких укуси відсутні;
  • великі набряки – набрякає не тільки область укусу, а й обличчя, гортань, шия, що відразу впадає в очі;
  • пацієнт скаржиться на сильний приплив крові до обличчя , його почервоніння, відчуття жару;
  • пульс стає занадто частим або зовсім безладним, що негативно позначається на роботі серцево-судинної системи.

Укус комара

Комар не є загрозою для здорової людини: невеликий свербіж і припухлість – це максимальні шкірні прояви від його укусу.

Алергія на комара  проявляється неприємним відчуттям поколювання, сверблячкою, почервонінням шкіри, набряком. У важких випадках спостерігаються:

  • пухирі;
  • набряклість кінцівки, обличчя або великого ареола навколо ранки;
  • алергічний висип навколо ранки
  • підвищення температури;
  • збільшення лімфовузлів;
  • зниження апетиту, порушення сну;
  • як ускладнення – вторинна бактеріальна інфекція.

Всі прояви можна поділити на місцеві (набряки до 10 см в діаметрі тривалістю до 24 годин), загальні легкого та середнього ступеня (кропив’янка, свербіж, набряк Квінке), місцеві тяжкого ступеня (набряк гортані з асфіксією), загальні важкого ступеня – аж до анафілактичного шоку.

Перша допомога при гострій алергії на комариний укус:

  • покласти охолоджуючу повязку з льоду, загорнутого в тканину;
  • змастити ранку антигістамінной маззю;
  • якщо немає мазі – докласти на 15-20 хвилин примочку з содовим розчином (1ч.л на склянку води);
  • прийняти оральний антигістамінний препарат, продовжувати його прийом за інструкцією ще 3-5 днів.

Найкращий спосіб виключити алергічні прояви – профілактичний.

  • Використовуйте сітки на вікнах, репеленти, фумігатори, закритий одяг. Майте при собі антигістамінні препарати для швидкого попередження важких проявів. Застосовуйте перед виходом з дому просочення для одягу, креми, лосьйони, спреї.

Укус мошки

Алергія на комах цього типу проявляється на речовини, що містяться в слині мошки. Вона найбільш поширена у дітей молодшого віку. Алергія на укус мошки проявляється наступними ознаками:

  • місцеві – почервоніння шкіри, висипання (папули, бульбашки, плями), свербіж і біль, набряк кінцівок або обличчя;
  • загальні – висока температура, зниження тиску, запалення лімфовузлів, в поодиноких випадках анафілактичний шок.

Перша допомога при укусі мошки здійснюється тим же самим способом, що і при лікуванні комариних укусів. Особливість прояву цього типу алергії полягає в сильному свербінні, що викликає бажання почухати пошкоджену ділянку. Щоб цього уникнути, рекомендується нанести асептичну пов’язку.

Укуси перетинчастокрилих (бджола, оса, шершень)

Алергія після укусу комах цих типів є найбільш сильною. Яд перетинчастокрилих має високу токсичність і може викликати сильну реакцію у алергіка. Комахи встромлюють змащене отрутою жало в шкіру (у випадку з бджолами жало залишається в ранці), і отрута досить швидко поширюється навколо ранки. Найбільш агресивними з трьох видів комах є оси: їх жало не залишається в шкірі, вони можуть кусати багато разів і не вмирають. Аналогічно діють шершні, хоча вони є менш агресивними.

Дія отрути проявляється по-різному. Отрута бджіл руйнує еритроцити, порушує нервові структури, викликає набряк, біль і запалення. Отрута ос і шершнів розширює судини, сприяє гемолізу еритроцитів, скорочує гладку мускулатуру.

Набряк при алергії на укус комахи – один з найпоширеніших симптомів. Часто набрякає ціла уражена кінцівка, очі або частина обличчя. Крім набряку також відзначаються такі реакції:

  • місцева – пекучий біль, папули, почервоніння;
  • загальна – озноб, гіпертермія, головний біль, прискорене серцебиття, задишка, нудота, блювота, непритомність;
  • при ураженні обличчя або голови – запалення лімфовузлів, виражений набряк до 8 днів, запалення всіх тканин ока (панофтальміт), при укусі в рот, піднебіння або губи – сильний набряк аж до задухи.

Перша допомога при укусі бджіл – видалити жало зі шкіри, не пошкодивши мішечок з отрутою на ньому (використовувати пінцет, ніготь, стерильну голку від шприца);

  • видалити отруту, що потрапила на шкіру, покласти содову примочку на 20 хвилин;
  • нейтралізувати отруту: при укусі бджоли – промити лужним милом з водою, оси – розчином оцту і води (1: 1);
  • обробити антисептиком, прикласти холод;
  • прийняти всередину антигістамінний препарат і помазати антиалергійною маззю.

При серйозних загальних і місцевих проявах необхідно укласти хворого так, щоб голова і плечі були підняті. Ні в якому разі не варто розтирати або придавлювати місце укусу. Негайно накласти джгут вище місця укусу на 15 см (можливо туго перетягнути ременем, мотузкою, шматком матерії і т.п.), і лише потім видаляти жало. Якщо спостерігається зміна овалу обличчя, шиї, не слід давати хворому таблетку або воду – спроба ковтання може спровокувати задуху.

Рекомендується викликати лікаря відразу, якщо ви точно знаєте про свою алергії і високу ймовірність серйозних проявів при множинних укусах в обличчя.

Якщо хтось в сім’ї схильний до алергічних реакцій, необхідно твердо знати, як діяти при розвитку алергії на укус комахи, вміти грамотно і своєчасно надати першу допомогу. Пам’ятайте, що іноді від цього може залежати чиєсь життя.

При наявності алергії на комах необхідно завжди мати при собі антигістамінні препарати, антигістамінні гелі, щоб обробити місце укусу і дотримуватись правил обережності. Але навіть після першої самостійної допомоги треба викликати швидку або їхати в лікарню. Тому що після полегшення не виключена повторна алергічна реакція.

Сподіваюсь, що ці прості поради зможуть Вам допомогти. Будьте здорові!

                     Раїса Олефіренко, лікар загальної практики-сімейний лікар КНП « Котелевський ЦПМСД»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь