Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Юлія Заяць: «Сукупні ментальні розлади населення різко детонують медичну систему»

Дата: 28.08.2023 14:00
Кількість переглядів: 26

 

Лікар Кардіолог Юлія Заяць

«Ментальне здоров’я» дорівнює тому, щоб мати «сили для відновлення». Численні дослідження свідчать про значний вплив ментального здоров’я на продуктивність людей та громад і економіку в цілому: втрати від проблем пов’язаних з ментальним здоров’ям можуть сягати 4-5% ВВП. Тож коли ми говоримо про відновлення людини, що нерозривно пов’язано зі сферою ментального здоров’я, це має прямий вплив на відновлення економіки, відновлення країни в цілому. Як прогнозують фахівці, війна впливатиме на українців ще мінімум протягом п’яти-семи років після Перемоги. Тому говорити, промотувати культуру піклування про ментальне здоров’я, шукати дієві рішення, створювати послуги з психосоціальної підтримки – повсюдні й доступні для кожної людини, яка її потребує, треба вже. Зволікання сьогодні матиме ефект бомби уповільненої дії. «Детонації» не витримає ніяка медична система. Спрямовувати зусилля варто на плекання стійкості зараз, щоб не лікувати розлади потім.

Саме тому важливість теми ментального здоров’я та його відновлення піднімає лікарка-кардіологиня палат інтенсивної терапії відділення інтервенційної кардіології з БРІТ та рентгено-хірургічним блоком КП “Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради” Юлія Заяць.

Події останніх півтора року показали нам всю важливість вміння спілкуватися, підтримувати один одного та говорити таке важливе кожному «Ти як?». «Ти як?» – два слова, а скільки змісту, скільки часу проведеного з очікуванням почути ці слова в свою сторону. Для вас ментальне здоров’я невід’ємна складова одужання тяжкохворих пацієнтів?

Всім добре відоме, хоча, можливо хтось вперше познайомиться із визначенням поняття «здоров’я», яке пропонує нам ВООЗ: здоров’я — це не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя. Саме в цей час, який ми проживаємо зараз, так важливо віднайти в собі всі внутрішні сили, залучити зовнішній актив та діяти, діяти в напрямку збереження нашого ментального здоров’я.

Одним із цих «зовнішніх активів» є онлайн-курс Національної служби здоров’я України «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP»(супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги). Нині програма mhGAP є частиною пріоритетного проєкту МОЗ у межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Працюючи лікаркою-кардіологинею, кожного дня знайомлячись з десятками нових пацієнтів різного віку, статі, відмінностями у соціальному статусі, пацієнтами, які отримали статус ВПО та пацієнтами, які наполегливо залишаються «вдома» ти розумієш наскільки важливим є відкрити свій внутрішній Google та віднайти там правильні слова підтримки, які так хочуть почути ті, хто прийшов до тебе із найціннішим – бажанням покращити/зберегти своє здоров’я (всі його складові), чи врятувати своє життя. Володіючи необхідними навиками, використовуючи правильні, відпрацьовані алгоритми, які ти запозичуєш із кращих практик своїх колег, чи наданих рекомендацій mhGAP, ти стаєш світлом для оточуючих, розумієш, що ще один день пройшов недаремно. А допомагаючи іншим, ти автоматично заповнюєш свою власну нішу із надписом «ментальне здоров’я», яке так важливо зберегти, зробити стійким до всіх загрозливих факторів та готовим подбати про свого ближнього.

У студентські роки, ще до кінця не усвідомлюючи всю багатовекторну силу обраної професії, я в складі команди однодумців – волонтерський загін “Єдність”  ПДМУ здійснили безліч заходів з промоції ментального здоров’я для полтавської громади. В той же час, всі мої колеги, лікарі та лікарки КП «Полтавського обласного клінічного медичного кардіоваскулярного центру ПОР» є своєрідними менторами для свої пацієнтів турбуючись не лише про їх серце, а й лікуючи їхню душу. Адже як лікарка, хочу наголосити, що серце і психіка людини  тісно переплетені і впливають одне на одного.

Що на вашу думку найбільше руйнує ментальні якорі?

Напружений робочий день, повсякденні побутові проблеми, внутрішні конфлікти чи розбіжності у стосунках – це лише кілька прикладів, які вважаються причиною напруги та перевантаження. Стрес у щоденному житті часто сприймається як нешкідливий побічний ефект.  Але саме це є одним із найбільших факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Психологічний стрес може призвести до гострих серцевих проблем, включаючи серцеві аритмії або серцеву недостатність.  Інші можливі наслідки включають інсульт, проблеми зі сном і ослаблення імунної системи.

Психіка не завжди прихильна до хвороб серця, але можливий і зворотний випадок: хвороба серця дуже тисне на душу. Наслідки серйозної серцевої хвороби лякають багатьох і викликають сильні емоції. Крім того, можливі стресові переживання, які пацієнти могли пережити під час терапії: реанімаційні заходи, численні госпіталізації або значні побічні ефекти ліків можуть призвести до депресії чи тривожних розладів. Тому сьогодні важливо, аби кожна людина не нехтувала своїм здоров’ям , знаходила час для відпочинку і мала свої особисті методи боротьби зі стресом.  Та пам’ятала, що якісну професійну допомогу, важливі рекомендації  вона може завжди отримати у лікаря.

Чим можна дієво допомогти у відновленні душевної рівноваги?

Лише згуртованість, готовність взяти на себе відповідальність не лише за себе, а й за оточуючих тебе людей, використовуючи всі наявні алгоритми збереження ментального здоров’я дозволять нам стати нацією Незламних, нацією, яка стане прикладом для наступних поколінь.

Хто втратив близьких. Хто пережив полон. Зазнав насильства. Бачив смерть. Був на передовій. Жив в окупації. Чекає рідних з фронту. Волонтерить до втрати свідомості. Хто евакуювався разом з дітьми у безпечне місце. Немає людини серед нас, яку би не зачепила війна. Кожному і кожній без винятку вона залишає свої рани – видимі і невидимі.

Тому й є надважливою популяризація технік самодопомоги та підтримки інших, що базуються на доказових методиках піклування про ментальне здоров’я.  Навчання для фахівців першої лінії контакту (соціальні працівники, медичні працівники, освітяни, рятувальники, поліція, неурядовий сектор, а також – бізнеси, які створюють товари і послуги для населення) базовим навичкам першої психологічної допомоги, донавчання та тренінги для фахівців зі сфери психічного здоров’я. Тільки разом ми зможемо втримати народ при здоровому глузді.

 

Спілкувалася Марія Бойко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь