Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Сприяння збереженню психічного здоров’я та психосоціальна підтримка українців – пріоритети роботи психологічної служби системи освіти Полтавщини на 2023-2024 роки

Дата: 31.08.2023 14:30
Кількість переглядів: 33

 

Інструктивно Методична Нарада Для Психологів У Освіті

29 серпня в Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського для працівників психологічної служби системи освіти Полтавщини відбулася інструктивно-методична нарада до початку 2023/2024 навчального року. Визначено пріоритетне в умовах війни завдання – забезпечення психологічною допомогою та психосоціальною підтримкою учасників освітнього процесу задля збереження здоров’я нації.

Про це йшлося у мотиваційному зверненні до учасників кандидата педагогічних наук, доцента, директора ПАНО ім. М. В. Остроградського Віталія Зелюка.

«У Полтавській області завершується робота зі створення інформаційної бази надавачів послуг у сфері освіти в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Така інформаційна база допоможе оцінити ресурси, можливості та потреби отримувачів послуг із психосоціальної підтримки», – розповіла регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я, кандидат філософських наук, доцент, заступник декана медичного факультету №2 Полтавського державного медичного університету Юлія Ющенко.

Також учасники наради заслухали виступ «Психологічна служба системи освіти Полтавщини як частина державної системи збереження психічного здоров’я та психосоціальної підтримки українців відповідно до викликів воєнного часу. Оцінка ресурсів, можливостей та потреб».

Методист навчально-методичного кабінету психологічної служби ПАНО ім. М. В. Остроградського Тетяна Хорошева проаналізувала завдання фахівців відповідно до «Оперативного плану МОН Українина 2023 рік», зупинилися на питанні «Психологічні втрати в контексті освітніх втрат та ризиків для учасників освітнього процесу внаслідок війни: напрями роботи фахівців психологічної служби»представила напрями співпраці з громадськими організаціями у сфері гуманітарної та психологічної допомоги.

Ще один важливий пріоритетний напрямок діяльності соціальних педагогів закладів освіти Полтавщини на 2023/2024н. р. – інтеграція в нове соціальне та освітнє середовище дітей із родин внутрішньо переміщених осіб, а також профілактика явищ булінгу (цькування) в закладах освіти. Щоб ефективно реалізувати цей напрям роботи, психологічною службою ПАНО ім. М. В. Остроградського оновлено кейс професійного інструментарію для роботи працівників психологічної служби Полтавщини.

Заклади освіти мають змогу скористатися можливостями проєкту «Зупинка Я» від ГО «Центр психологічної допомоги «Конфіденс» у межах програми Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. Про надання комплексної психологічної допомоги мешканцям громад розповіла регіональний координатор зазначеного проекту Наталія Пилипенко.

Під час наради було проведено практикум «Особливості надання першої психологічної допомоги», ведуча – начальник центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у Полтавській області, керівниця психологічної служби Юлія Фалєєва. Йшлося про базові принципи надання першої психологічної допомоги дітям і дорослим у шоковому стані. На прикладах психологи закріпили свої знання та готові поширювати їх серед педагогів, адже таку допомогу має вміти надавати кожен свідомий дорослий у ситуації, коли від нього залежить життя постраждалого, та вміти далі перенаправити до спеціалістів.

#МОН #тияк #MentalHealthUA


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь