Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Закони України, які набирають чинності з 1 січня 2024 року

Дата: 03.01.2024 11:15
Кількість переглядів: 38

 

Закон України

5 Законів України набувають чинності з 1 січня 2024 року.

  • № 3295-IX  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України» від 09.08.2023 спрямований на посилення повноважень Антимонопольного комітету України (“АМКУ”) та ґрунтовний перегляд конкурентного законодавства України шляхом приведення його у відповідність до стандартів Європейського Союзу. Серед найпомітніших змін удосконалена політика звільнення від відповідальності (leniency), запровадження процедури врегулювання у справах (settlement) про антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання та зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, чіткі строки для розслідувань АМКУ та посилений контроль за концентраціям, включаючи оновлені порогові показники.

 

  • № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023, у якому передбачене зростання доходів на 25%. Законом встановлено, що з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 3028 грн, а мінімальна заробітна плата -  7100 гривень. Мінімальна пенсія в Україні збільшиться до 2 361 грн, максимальна до 23 610 грн.

 

  • № 3497-IX «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» від 14.02.2023, яким передбачається страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків коштом Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Закон передбачає страхування винятково за умови спрямування інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, які необхідні для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

 

  • 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» в частині набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення, який дозволить купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичним особам, створеним і зареєстрованим за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Проте, юридичні особи будуть обмежені певними рамками: одна юридична особа не зможе претендувати більше, ніж на 10 тис. га.
  • № 3410-IX «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України»
    від 05 жовтня 2023 року, який спрямований на розширення форм надання компенсації за пошкодження об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зокрема відшкодування вартості раніше придбаної за власні кошти будівельної продукції та вже виконаних ремонтних робіт на пошкодженому об’єкті нерухомого майна.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь