Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Рак виліковний при його ранній діагностиці

Дата: 04.02.2024 10:00
Кількість переглядів: 39

 

Всесвітній День Боротьби Проти Раку

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. Через майже 2-річну війну, пандемію COVID-19, що їй передувала, та постійні стреси українці менше слідкують за своїм здоров’ям та пізно звертаються за медичною допомогою. Як результат – зростає захворюваність на онкологічну патологію різних локалізацій.

Протягом минулого року кількість виявлених та зареєстрованих випадків онкологічних захворювань на Полтавщині порівняно з попереднім роком зросла на 536. Показник захворюваності на злоякісні новоутворення склав 359,3 на 100 тисяч населення (проти 319,0 за 2022 рік).

На 457 випадків збільшилась також кількість взятих на диспансерний облік онкологічних хворих із вперше в житті встановленим діагнозом. Наразі на диспансерному обліку в Полтавському обласному онкологічному диспансері перебувають понад 47 тисяч онкологічних хворих області.

Найпоширенішим видом раку у чоловіків став рак передміхурової залози; на другому місці – рак трахеї, бронхів, легень; шкіри. У жінок перше місце посідає рак молочної залози, друге – рак шкіри, третє – рак тіла матки, ободової кишки, шийки матки, яєчників).

Найвищі показники онкологічних захворювань характерні для віку 70-74 роки.

В онкологічних закладах для дорослих пройшли лікування більше 18 тисяч онкологічних хворих області. Смертність від злоякісних новоутворень склала 157,5 на 100 тисяч населення.

Кілька порад для зниження ризику захворіти на рак

  1. Відмовтеся від куріння. Саме ця шкідлива звичка часто призводить до різних видів раку: легень, ротової порожнини, гортані, підшлункової залози, шийки матки, нирок, сечового міхура. Особливо небезпечним є жування тютюнових виробів. Пасивне куріння також підвищує ризик захворіти на рак легень.
  2. Харчуйтеся раціонально. Для цього їжте частіше, невеликими порціями, уникайте тваринних жирів та легкозасвоюваних вуглеводів. Відмовтеся від спиртного – вірогідність захворіти на рак грудної залози, товстої кишки, легень, нирок та печінки зростає пропорційно кількості та тривалості вживання спиртних напоїв. Обмежте вживання м`ясних виробів-напівфабрикатів: за даними ВООЗ, це може сприяти розвитку онкохвороб.
  3. Будьте фізично активними. Помірна фізична активність має тривати щонайменше 150 хвилин на тиждень (легка атлетика) або 75 хвилин інтенсивних занять спортом.
  4. Захищайте тіло від прямого сонячного впливу. Уникайте ультрафіолетових сонячних променів у проміжку від 10:00 до 16:00, коли випромінювання найінтенсивніше, користуйтеся сонцезахисними кремами, окулярами та головними уборами. Закривайте одягом відкриті ділянки тіла, обирайте щільний, вільний і зручний одяг яскравих кольорів. Використовуйте якісний сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF не менше 30 навіть у хмарну погоду. Уникайте походів до солярію та впливу сонячних ламп – їх дія не менш шкідлива, ніж природного сонячного світла.
  5. Вакцинуйтеся проти гепатиту В. Особливо це рекомендується медичному персоналу, що контактує з кров`ю та біологічними рідинами; людям, які ведуть активне статеве життя з непостійними партнерами; особам, котрі вживають внутрішньовенні наркотики. Щеплення проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) рекомендоване дівчатам та хлопцям віком від 11 до 12 років. Вірус передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки, інших статевих органів, плоскоклітинного раку голови та шиї.
  6. Приймайте зважені рішення та обдумані дії. Займайтеся безпечним сексом: обмежте кількість статевих партнерів та користуйтеся презервативами, щоб знизити ризик інфікування ВІЛ. Люди з ВІЛ або СНІД входять до групи ризику розвитку раку заднього проходу, печінки та легень.
  7. Не діліться голками для внутрішньовенних ін`єкцій: спільне використання голок для введення в організм наркотичних речовин може призвести до інфікування ВІЛ, гепатитом B та C.
  8. Проходьте медичні огляди регулярно. Самообстеження та скринінг онкопатології (раку шкіри, товстої кишки, шийки матки та молочної залози) допомагають виявити рак на ранніх стадіях, коли лікування буде найбільш успішним.
  9. Запитайте свого лікаря про оптимальний графік скринінгу раку для вас.

Програми раннього виявлення раку схвалені МОЗ і оплачуються державою через НСЗУ.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь