A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Мережі Wi-Fi: як уберегти свій гаджет?

Дата: 05.02.2024 10:30
Кількість переглядів: 42

 

Як Уберегти Свій Гаджет

Wi-Fi став необхідною складовою нашого повсякденного життя. Зазвичай ми підключаємося до захищених мереж з паролем, щоб зберегти конфіденційність та безпеку. Але чи варто, за потреби, використовувати незахищений Wi-Fi, і які переваги та недоліки з цим пов'язані?

Перевагами використання незахищеного Wi-Fi є зручність та доступність.

Також, незахищені мережі Wi-Fi часто використовуються для гостьового доступу в громадських місцях, таких як кав'ярні, ресторани, зали очікування, тощо. Це зручно для користувачів, які шукають швидке підключення на короткий термін.

Але водночас відкриті мережі Wi-Fi можуть значно нашкодити нашим гаджетам.

Шахраї часто використовують незахищене з’єднання Wi-Fi, щоби поширити шкідливі програми. Якщо ви дозволите обмін файлами в мережі, хакер може встановити заражене програмне забезпечення на ваш гаджет.

Деякі винахідливі злодії можуть навіть зламати саму точку підключення. Пильнуйте випадки сповіщення про оновлення програмного забезпечення. Якщо пропозиція з’явилася на екрані під час підключення до публічної Wi-Fi мережі, це можуть бути шахраї. Щоб перевірити її справжність, перейдіть у системні налаштування та пошукайте пропозицію оновлення системи в цьому розділі.

Інтернет-злочинці можуть вдаватись до методу ,,викрадення особистості”, в таких випадках, вони ,,розташовується” між вами й точкою підключення, і замість ,,спілкування” безпосередньо з точкою доступу, ваша інформація проходить через руки та очі злодія. Так, досвідчені шахраї можуть дістати паролі від ваших акаунтів, ,,викрасти” електронні листи чи дані кредитних карток. Щойно хакер отримає цю інформацію, він може видати себе за вас.

Власник інтернет-мережі може переглянути всі сайти, які ви відвідували під час підключення. Тож, користуючись публічним Wi-Fi, забудьте про приватність та анонімність.

Шахраї можуть також підмінити сайти. Наприклад, під час відкриття сайту банку може відкритися його дублікат, через який злочинець отримає особисту інформацію. Тому пильнуйте, щоб сайт містив безпечний протокол https, яким логіни та паролі передаються в зашифрованому вигляді.

Як захиститися під час користування відкритими точками Wi-Fi?

Наявність цих небезпек не означає, що вам варто боятися та повністю відмовитися від використання публічного інтернету в повсякденному чи робочому житті. Для власної безпеки та безпеки своїх гаджетів дотримуйтеся кількох простих правил:

  • Щоразу під час підключення до публічної мережі Wi-Fi вмикайте VPN. Встановіть двофакторну аутентифікацію на всіх ваших акаунтах. Коли завершили роботу, відʼєднайтеся від точки доступу Wi-Fi та відключіть автоматичне приєднання до таких мереж.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь