A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Що пропонує програма медичних гарантій у боротьбі проти раку

Дата: 05.02.2024 12:30
Кількість переглядів: 66

 

НСЗУ 1

В Україні доступні скринінгові обстеження для виявлення різних видів раку. Їх можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій. Зокрема, мамографію (скринінг раку молочних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки), тест на приховану кров у калі й колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника), ультразвукову діагностику органів малого таза, дерматоскопію атипових родимок, аналізи на гепатити В і С.

Ця програма також покриває усі найважливіші види медичної допомоги на кожному етапі лікування, зокрема таке: консультації лікарів, проведення лабораторних та інструментальних досліджень, оперативні видалення онкоутворень та відновлення після них, хімієтерапевтичне та радіологічне лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах, а також препарати, необхідні для лікування. 

Медичні закупівлі України закуповують для українців хімієтерапевтичні ліки, препарати супроводу (застосовуються для зменшення токсичності хімієпрепаратів), медичні вироби, що застосовуються для боротьби з раком, тощо. В 2023 році Медзакупівлі України придбали майже 100 різних препаратів та медичних виробів для безоплатного лікування онкологічних хвороб у дорослих пацієнтів. Загальна вартість цих товарів — понад 2,1 млрд грн. 

Також на 400 млн грн було придбано препарати для лікування дітей, які мають діагноз «онкологія». 

Наприкінці минулого року Україна придбала 15 систем лінійних прискорювачів для променевої терапії. Це інноваційне обладнання, яке дозволяє за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини або пухлини у внутрішніх органах пацієнта, при цьому вони мінімально шкодять здоровим тканинам. Таким чином можна лікувати пацієнтів з важкими стадіями раку безопераційно та з більшою ефективністю.

Системи лінійного прискорювача розподілять у Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Тернопільську, Хмельницьку, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Херсонську, Волинську, Івано-Франківську, Одеську, Кіровоградську, Харківську та Київську області.

Для того, щоб запобігти розвиткові раку або виявити захворювання на ранньому етапі, обов’язково принаймні раз на рік відвідуйте сімейного лікаря, навіть якщо вас нічого не турбує. Лікар підкаже, які профілактичні обстеження та консультації спеціалістів потрібні вам за віком та станом вашого здоров’я, та дасть направлення на них, якщо в тому буде потреба. 

Запишись на обстеження — зруйнуй раку плани!

За матеріалами МОЗ України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь