A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

Щороку 24 березня відзначають день боротьби з туберкульозом. Це знане з літератури 19 — початку 20 століття інфекційне захворювання поширене й досі. Та нині туберкульозу значно простіше запобігати вакцинацією і лікувати його антибіотиками.

Дата: 24.03.2024 14:00
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Щороку 24 березня відзначають день боротьби з туберкульозом. Це знане з літератури 19 — початку 20 століття інфекційне захворювання поширене й досі. Та нині туберкульозу значно простіше запобігати вакцинацією і лікувати його антибіотиками.

🩹Проти туберкульозу наразі доступна тільки одна вакцина – БЦЖ. Її роблять немовлятам в пологовому будинку. Вона ефективно захищає від важких форм цієї хвороби дітей до п’яти років – маленькі діти дуже вразливі до туберкульозної інфекції і важко переносять хворобу. У дітей туберкульоз переважно має дисеміновану форму, тобто вражає різні органи.

🦠Туберкульоз спричиняє бактерія, яку називають паличкою Коха на честь мікробіолога Роберта Коха, або мікобактерією (за видовою назвою). Коли мікобактерія потрапляє в легені людини, на неї завжди реагує імунна система, проте це не завжди завершується повним її знищенням. Часто буває так, що бактерія залишається в організмі, а хвороба відразу не виникає. Це називається латентна туберкульозна інфекція - з нею людина не є заразною. Та в разі ВІЛ-інфекції, розвитку хронічного захворювання, тривалого неповноцінного харчування, фізичного виснаження тощо латентна інфекція може перейти в активну форму і викликати туберкульоз.

🌡Поширеними симптомами легеневого туберкульозу в дорослих наступні: постійна субфебрильна температура (37 - 37.5), підвищена пітливість вночі, спонтанна втрата маси тіла, втомлюваність, біль у грудній клітині і кашель понад 2 тижні. Ви можете пройти онлайн-анкетування щодо ризику розвитку туберкульозу за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua/

Якщо є ці симптоми, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

🧪Для діагностики латентної туберкульозної інфекції застосовують туберкулінову пробу (пробу Манту) або тест вивільнення гамма-інтерферону (квантифероновий тест).

🧫У разі ймовірної хвороби роблять радіографічне дослідження органів грудної клітини та точні молекулярно-генетичні та мікробіологічні тести. Уся діагностика туберкульозу безоплатна в лікарнях, що мають відповідний договір з НСЗУ.

👩‍⚕️Якщо в мокротинні людини присутні мікобактерії, тобто це відкрита форма хвороби, може бути потрібна госпіталізація. Коли ж бактерій в мокротинні більше немає або після 2-3 тижнів ефективного лікування, лікар дозволяє продовжити лікування амбулаторно, тобто вдома. Антибіотики для лікування видає сімейний лікар та/або фтизіатр.

Пам’ятайте, що туберкульоз виліковний і не є завадою для повноцінного життя. Захистіть своїх дітей завдяки щепленням і будьте уважні до власного здоров’я. Що раніше виявити туберкульоз, то менша загроза вашому оточенню і тим ближче видужання. Так, ми можемо перемогти туберкульоз!💪


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь