Великосорочинська громада
Полтавська область, Миргородський район

ПАТРОНАТНА СІМ'Я – ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ПРИТУЛКАМ

Дата: 24.07.2024 08:00
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

ПАТРОНАТНА СІМ'Я – ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ПРИТУЛКАМ

 

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

ХТО ТАКІ ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі з уповноваженим закладом здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Сім’я патронатного вихователя – це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов’язки патронатного вихователя.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

Основні завдання патронатних вихователів:

  • забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
  • соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю дитини;
  • підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Цілі патронатних вихователів

  • створення безпечного середовища для дитини;
  • попередження потрапляння дитини до інтернатних закладів;
  • задоволення базових потреб дитини в сімейних умовах;
  • забезпечення прав дитини;
  • виховання та розвиток дитини.

Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інщі родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

Що потрібно, щоб створити патронатну сім’ю?

Кандидати у патронатні батьки подають до Служби такі документи: – заяву кандидатів у патронатні батьки про утворення патронатної сім’ї; – копії паспортів кандидатів у патронатні батьки; – довідку про склад сім’ї (форма № 3); – копію свідоцтва про шлюб; – довідку про стан здоров’я кандидатів у патронатні батьки та членів сім’ї, які проживають разом з ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра); – довідку про доходи потенційної патронатної сім’ї за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчену в установленому порядку; – довідку про проходження навчання кандидатів у патронатні батьки і рекомендацію центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім’ї потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних батьків; – письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатами у патронатні батьки, на утворення патронатної сім’ї, засвідчену нотаріально.

Яким чином фінансується послуга патронату над дитиною?

 

З 1 липня 2024 року збільшується розмір грошового забезпечення патронатному вихователю та встановлюється на рівні 3-х мінімальних заробітних плат на місяць (24 тис. грн). Для вихователів, які є фізичними особами - підприємцями грошове забезпечення становить 3,5 мінімальних заробітних плат (28 тис. грн). До внесення змін грошове забезпечення надавалось у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць  (15140 грн).

У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату над дитиною збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

Коли в сім’ї патронатного вихователя не перебувають діти,  період між вибуттям однієї дитини до влаштуванням наступної оплачуватиметься  патронатному вихователю в розмірі однієї мінімальної зарплати.

Робота помічника патронатного вихователя оплачуватиметься у розмірі  мінімальної заробітної плати на місяць (8 тис.грн).

За три місяці догляду дитини патронатному вихователю та його помічнику  нараховуватимуться 7 днів оплачуваної відпустки  з метою профілактики професійного вигорання, відновлення їх потенціалу та підвищення професійної компетентності. Їх можна використати після вибуття дітей після трьох місяців перебування в патронатній родині, а також можна накопичувати.

      Також слід зазначити, що на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, виплачується соціальна допомога у розмірі що становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць (для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму). Якщо дитині виплачується стипендія, розмір допомоги визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму) та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Максимальний розмір допомоги становить:

на дітей віком до 6 років  - 6407,50 грн (на дітей з інвалідністю до 6 років -               8970,50 грн) на місяць;

на дітей віком від 6 до 18 років – 7990 грн  (на дітей з інвалідністю віком від  6 до 18 років -  11186 грн) на місяць.

Така допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю.

У разі встановлення законом іншого прожиткового мінімуму або розміру мінімальної заробітної плати розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується управліннями соціального захисту населення без додаткового звернення патронатного вихователя чи помічника патронатного вихователя.

 

За детальнішою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради за адресою: с. Великі Сорочинці, вулиця Гоголя, 26.  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь